Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Digitalizării cere reglementări pentru Tiktok. Jakub Olek: ”Vom cheltui 12 miliarde de euro pentru centre de siguranță a datelor în Europa”

Guvernul nu ia în calcul să interzică folosirea platformei Tiktok în România, chiar dacă există suspiciuni că datele utilizatorilor ar fi furnizate Guvernului chinez de către compania-mamă. În direct la Euronews România, Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Digitalizării, a explicat că a avut discuții cu reprezentanții companiilor Tiktok, Meta și al Google pentru a fi aplicate ”filtre foarte clare” pentru conținutul realizat cu inteligența artificială generativă care ”nu reflectă realitatea” și care ar putea fi folosit pentru a dezinforma în anul electoral 2024.

În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Bogdan-Gruia Ivan a evidențiat că există recomandarea ca angajații instituțiilor publice să nu instaleze aplicația Tiktok pe dispozitivele de serviciu.

”În urma analizelor făcute în 2023 de către Comitetul pentru Securitate cibernetică s-a venit cu o recomandare pentru tot ceea ce înseamnă mediul public de a nu instala această aplicație pe dispozitivele de serviciu - laptopuri, calculatoare, telefoane care aparțin statului român”, a afirmat ministrul Digitalizării, la Euronews România.

27/03/2024 , 09:16

Jakub Olek: Vom cheltui 12 miliarde de euro pentru centre de siguranță a datelor în Europa

În schimb, Jakub Olek, oficial al companiei TikTok, a vorbit la „Vocile care contează” despre siguranța utilizării platformei.

”Vom cheltui 12 miliarde de euro în următorii 10 ani pentru sistemul de suveranitate a datelor pe care îl dezvoltăm ( centre de siguranță a datelor în Europa) . Acest sistem se bazează pe trei piloni. În primul rând, datele vor fi stocate la nivel local, aici, în Europa, în trei centre de stocare a datelor. Aceste centre vor fi construite în Europa. Unul este deja operațional în Irlanda. În prezent, îl construim pe al doilea în Norvegia. Și va mai exista încă unul tot în Irlanda.

Suntem o companie care încearcă mereu să se conformeze reglementărilor locale, naționale sau europene. Ceea ce este important de știut aici este faptul că suntem deja subiectul mai multor reglementări. Există GSA, există DMA (n.r. Actul privind piața digitală), există GDPR, urmează actul AI.

De asemenea, există un fel de inițiativă voluntară la aceste niveluri legislative, cum ar fi codul de conduită pentru combaterea dizinformării, unde suntem și noi cosemnatari. Se întâmplă o mulțime de lucruri la nivelul nostru, la nivelul TikTok, dar și la nivelul întregului sector.

Nu, sistemul funcționează în așa fel încât centrul de date din Irlanda este operațional și online în acest moment. Aceste date, datele utilizatorilor europeni sunt transferate către acest centru de date.

Unde sunt stocate în acest moment? Sunt stocate într-o enclavă, pe care noi o numim enclavă de date europeană, care se bazează pe serverele americane, în SUA. În SUA avem un proiect foarte asemănător cu proiectul CLOVER, care se numește proiectul Texas.”, a declarat Jakub Olek.

Ministrul Digitalizării: ”N-ar trebui să fie permise pe dispozitive de serviciu ale funcționarilor publici astfel de platforme de socializare”

Întrebat ce probleme ar genera instalarea Tiktok, Bogdan-Gruia Ivan a dat de înțeles că sunt date pe care nu le poate face publice.

”În urma analizelor tehnice există o oarecare discuție referitoare la faptul că aceste date pot fi potențial partajate. Pe de altă parte, din punctul meu de vedere este o discuție foarte clară legată de utilizarea rețelelor de socializare de către funcționarii publici din România în timpul serviciului pe dispozitivele de serviciu, în afara celor care au responsabilități clare și directe în materie de comunicare și relații publice.

Cred că n-ar trebui să fie permise pe dispozitive de serviciu ale funcționarilor publici astfel de platforme de socializare, în contextul în care oamenii trebuie să facă altceva în timpul în care sunt plătiți de către statul român”, a explicat ministrul.

Gruia Ivan a descris anul electoral 2024 drept o perioadă ”foarte complicată” în care au loc în alegeri importante în state din întreaga lume, motiv pentru care este nevoie de o reglementare a rețelelor de socializare.-

”Vorbim despre o perioadă foarte complicată în 2024 în care patru miliarde de oameni (...) își aleg viitorii lideri. În Europa, avem europarlamentare și locale. Evident că este un interes foarte mare pe acest segment și din acest punct de vedere avem principala reglementare în acest segment - Digital Service Act - adoptat în 17 februarie. E în vigoare și în România.

UE cere etichetarea conținutului generat de AI și a publicității electorale pe rețelele de socializare

”Comisia Europeană a venit cu un set de reglementări mai clare în ceea ce privește folosirea campaniilor de marketing, de la măsuri foarte clare de etichetare a conținutului deepfake generat de inteligența artificială prin sisteme informatice, etichetarea clară a publicității politice și de ce nu fixarea unor echipe interne care să filtreze foarte clar în raport cu aceste mari platforme de socializare și marketing modul în care un anumit conținut poate să fie considerat nepotrivit din punct de vedere electoral.

Nu urmărește nimeni să interzică utilizarea unei anumite platforme, ci doar ne dorim niște reguli foarte transparente care sunt valabile pentru toate platformele într-o formă în care să nu se atingă dreptul la liberă exprimare și dreptul fundamental al oamenilor de a discuta și de a-și exprima opiniile în spațiul public”, a explicat ministrul Digitalizării, la Euronews România.

Bogdan-Gruia Ivan a mai precizat că, prin intermediul unor platforme precum Tiktok, ” poate sunt mesaje care pot să aducă atingere și o promovare mai acidă a unor candidați, în special în zona de extremă”.

”Odată setarea acestor criterii foarte clare în care conținutul creat cu AI și care nu reflectă realitatea să fie foarte bine semnalizat, să fie semnalizate campaniile care sunt promovări din partea partidelor politice. Se creează niște filtre foarte clare.

Am avut discuții cu reprezentanții Tiktok, Meta și cu cei de la Google în baza unor filtre foarte clare pentru conținutul care folosește inteligența artificială generativă și nu reflectă realitatea.

În ultimele săptămâni, ei și-au intensificat aceste filtre pentru a preveni ca un conținut nepotrivit să ajungă pe aceste platforme de socializare.

În România avem deja șapte instituții care să fie răspunzătoare de modul în care avem criterii transparente pentru toate platformele de socializare, nu doar pentru unele”, a mai menționat ministrul Digitalizării.

Guvernul vrea să oprească încurajarea neprezentării la vot prin rețelele de socializare. ”E tot o măsură antidemocratică”

”Tiktok este o platformă care are peste șapte milioane de utilizatori în România, la fel ca Facebook, Instagram sau Twitter. Fiecare om politic din țara asta are tot dreptul să se promoveze.

Nu putem să îngrădim dreptul lor de a comunica. Singura zonă care trebuie foarte clar explicată atunci când vorbim de campanii politice.

Un alt element care nu este încurajat și dorim să-l oprim este încurajarea neprezentării la vot. E tot o măsură antidemocratică”, a mai spus ministrul Digitalizării.

Dezinformarea prin clipuri deepfake, anchetată de DIICOT

”Am solicitat celor mai importante platforme să avem un timp de răspuns mai rapid (în cazul deepfake) pentru astfel de conținut. (...) Vreau să reglementez cu platformele un termen de 60 de minute de răspuns când vorbim de astfel de situații.

În clipa în care cineva se folosește de imaginea altui om, intră automat sub incidența legii. În formulare în care avem astfel de situații în care a fost folosită imaginea anumitor membri ai Cabinetului, deja sunt dosare deschise în rem la DIICOT”, a mai menționat ministrul Digitalizării.

Întrebat dacă are cont de Tiktok și dacă îl va folosi pentru a se promova în anul electoral 2024, Bogdan-Gruia Ivan a explicat că își va reactiva profilul și va folosi dispozitivul personal al unui coleg din cabinetul său. ”Am un profil pe care nu l-am folosit de ceva timp, dar în contextul alegerilor e foarte probabil să-l reactivez pe dispozitivul personal al unui coleg din cabinetul meu”, a mai spus el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE