Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful FSB acuză SUA, Marea Britanie și Ucraina de implicare în atacul din Moscova

Directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Alexander Bortnikov, a susținut marți că Statele Unite, Marea Britanie și Ucraina sunt implicate în atacul asupra sălii de spectacole din Moscova, în urma căruia cel puțin 139 de persoane au murit, cu toate că a fost revendicat de gruparea Stat Islamic, conform Euronews.com.

Oficialii ruși afirmă în continuare că Ucraina și Occidentul au avut un rol în atacul mortal comis vineri asupra sălii de concerte din Moscova, deși Kievul a negat vehement orice implicare.

Fără a prezenta vreo dovadă, Alexander Bortnikov a formulat acuzații asemănătoare celor lansate de președintele Vladimir Putin. Șeful FSB a menționat că există o legătură între Ucraina și atacul din Moscova, chiar dacă a recunoscut că suspecții arestați erau "islamiști radicali".

Filiala ISIS a anunțat că a comis atacul, iar serviciile de informații americane au precizat că au informații prin care confirmă că gruparea este responsabilă. De asemenea, președintele Emmanuel Macron a afirmat că Franța are, de asemenea, informații care indică "o entitate ISIS" ca fiind responsabilă pentru atac.

Cu toate acestea, Vladimir Putin a insistat asupra presupusei implicări ucrainene, fapt pe care președintele Volodimir Zelenski l-a respins, acuzându-l pe liderul de la Kremlin că încearcă să agite spiritele, în timp ce forțele sale luptă în Ucraina.

În plus, Alexander Bortnikov a afirmat că și agențiile de spionaj occidentale ar fi putut fi implicate în cel mai mortal atac terorist de pe teritoriul rusesc din ultimii 20 de ani, chiar dacă a recunoscut că a fost avertizat de SUA despre atac.

”Credem că islamiștii radicali au pregătit acțiunea, în timp ce serviciile speciale occidentale au sprijinit-o, iar serviciile speciale ucrainene au avut un rol direct în ea", a declarat Bortnikov, fără a da detalii.

Șeful FSB a reluat afirmațiile lui Vladimir Putin potrivit căruia cei patru bărbați înarmați încercau să fugă în Ucraina în momentul în care au fost arestați, prezentând acest lucru drept o dovadă a presupusei implicări a Kievului.

În schimb, această afirmație a fost desființată de președintele statului Belarus. Alexandr Lukașenko a susținut marți că suspecții se îndreptau spre Ucraina deoarece se temeau de controalele stricte de la granița cu Belarus.

Rusia este încă sub efectul atacului de vineri, în care bărbați înarmați au ucis 139 de persoane în Crocus City Hall, o sală de concerte de la periferia Moscovei. Oficialii din domeniul sănătății au declarat că aproximativ 90 de persoane sunt în continuare spitalizate, 22 dintre acestea, inclusiv doi copii, fiind în stare gravă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE