Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Podul din Baltimore care s-a prăbușit nu ar fi avut protecție pentru piloni. Ultima verificare a avut loc în 2023

Podul din Baltimore care s-a prăbușit marți dimineață nu ar fi avut o protecție a pilonilor care să reziste la impactul o navă de transport marfă, a explicat un profesor de inginerie civilă și protecția mediului pentru The Associated Press.

Profesorul Roberto Leon din cadrul Universității Virginia Tech a făcut această afirmație, după ce a vizionat înregistrarea cu momentul în care cargobotul s-a ciocnit de podul Francis Scott Key din Baltimore.

"Dacă un pilon de pod fără o protecție adecvată este lovit de o navă de această dimensiune, podul nu ar putea rezista”, a afirmat Leon, conform sursei citate.

Profesorul a reamintit că autoritățile statului Maryland a alocat recent aproape 100 de milioane de dolari pentru a moderniza un alt pod cu dispozitive de protecție a pilonilor. Investiția este una costisitoare, însă nu se poate ridica la pierderile ce urma să fie înregistrate în cazul podului distrus, precum și în cazul șoferilor care vor plăti mai mulți bani pentru a parcurge o distanță mai mare.

Podul din Baltimore a fost expertizat cu nici un an în urmă

Datele autorităților federale arată că podul din Baltimore a fost expertizat ca fiind în stare generală bună, înainte de producerea accidentului.

Administrația Federală a Autostrăzilor evaluează podurile în funcție de starea componentelor. Potrivit unui raport național referitor la podurile din SUA publicat în iunie, inspectorii au evaluat substructura și suprastructura podului Francis Scott Key. Au catalogat drept satisfăcătoare componenta care preia sarcina de trafic.

În medie, 30.800 de vehicule au traversat în fiecare zi acest pod în anul 2019. Potrivit Autorității de Transport din Maryland, acest lucru se traduce prin aproximativ 11,3 milioane de vehicule pe an. Podul a fost construit în anii 1970 și avea o lungime de 2,6 kilometri.

Guvernul federal va plăti pentru reconstrucția podului din Baltimore, prăbușit după ce o navă a intrat în el. Anunțul a fost făcut de președintele american, Joe Biden, după o reuniune de urgență. Autoritățile caută încă șase oameni în apele răului. Iar guvernatorul statului Maryland spune că, înainte de ciocnire, echipajul vaporului lansase un semnal SOS, după ce a pierdut puterea motoarelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE