Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce trebuie să știm despre Stat Islamic, gruparea care a revendicat atacul de la Moscova

Gruparea Stat Islamic (ISIS) a revendicat atacul mortal de vineri de la periferia Moscovei, care a dus la moartea a cel puțin 137 de persoane.

Deși ISIS nu mai deține puterea pe care o avea în 2014, atunci când gruparea cucerise mari porțiuni din Irak și Siria, atacul de vineri demonstrează că ISIS încă deține capacitatea de a lovi ținte în interiorul statelor. Iată ce trebuie să știm despre ISIS.

Ce este gruparea Stat Islamic?

A trecut aproape un deceniu de când gruparea ISIS, o fostă filială a al-Qaeda, a declarat instaurarea unui califat în zone din Siria și Irak. Gruparea jihadistă, cunoscută și sub numele de ISIL, a făcut apel la toți musulmanii să se alăture califatului.

La apogeul puterii sale, grupul controla o zonă de mărimea Marii Britanii. Militanți din alte regiuni au jurat, de asemenea, credință grupului și au format ramuri locale.

Gruparea extremistă a revendicat, de asemenea, responsabilitatea pentru atacuri de amploare în Europa și în alte părți ale lumii, inclusiv pentru atacurile de la Paris din noiembrie 2015, care au făcut cel puțin 130 de victime, și pentru atentatele sinucigașe din Sri Lanka, din 2019, care au dus la moartea a cel puțin 359 de persoane.

Ulterior, ISIS a pierdut controlul asupra teritoriului său din Siria și Irak, dar militanții au continuat să comită atacuri în mai multe zone ale lumii.

Ce știm despre presupusul rol al ISIS în atacul din Rusia?

Gruparea extremistă a revendicat responsabilitatea pentru atacul din Rusia, potrivit agenției sale de presă Amaq. Un oficial american a declarat, sub protecția anonimatului pentru publicația The Washington Post, că Statele Unite nu au "niciun motiv să se îndoiască" de revendicarea grupului. Experți independenți au declarat, de asemenea, că modul de operare indică spre un atac al ISIS.

La 7 martie, Ambasada SUA din Rusia a declarat că "monitorizează rapoartele potrivit cărora extremiștii au planuri iminente de a viza adunări mari în Moscova, inclusiv concerte" și a îndemnat cetățenii americani să evite astfel de adunări. Guvernul american a declarat că a împărtășit, de asemenea, aceste informații cu oficialii ruși.

În timp ce Statul Islamic nu a spus care dintre ramurile sale a fost implicată în atac, doi oficiali americani au declarat că rapoarte recente ale serviciilor de informații au indicat că ramura din Afganistan și Pakistan, cunoscută sub numele de Stat Islamic-Khorasan sau ISIS-K, a fost activă în Rusia.

La începutul acestei luni, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a dejucat un atac al ISIS-K asupra unei sinagogi din Moscova.

Potrivit unui raport din 2017 al Centrului Soufan, care studiază extremismul violent, numeroși luptători s-au alăturat ISIS din fostele republici sovietice.

ISIS a mai comis în trecut și alte atacuri împotriva Rusiei. În 2015, un avion rusesc care transporta 224 de persoane a explodat deasupra Peninsulei Sinai. Toate persoanele aflate la bord au fost ucise. O ramură locală a ISIS a revendicat atacul. De asemenea, în 2022 mai multe persoane au fost ucise într-un atac al ISIS-K asupra Ambasadei Rusiei din Kabul.

Sprijinul oferit de Moscova președintelui sirian Bashar al-Assad reprezintă unul dintre posibilele motive pentru care ISIS și-a intensificat atacurile asupra Rusiei.

Ce s-a întâmplat cu ISIS după anul 2019?

La apogeul puterii Statului Islamic, teritoriul pe care gruparea îl controla în Siria și Irak era aproape de mărimea Marii Britanii. Dar, la începutul anului 2019, în urma unor lovituri aeriene ale Statelor Unite și aliaților săi, dublat de un asalt al luptătorilor kurzi, autoproclamatul califat ISIS a fost învins. Ulterior, liderul grupului, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ucis în urma unei operațiuni militare americane în Siria.

Cu toate acestea, grupul a continuat să funcționeze clandestin. Până în august 2020, se estima că peste 10.000 de luptători ai ISIS erau încă activi în Irak și Siria.

Unde este activ ISIS?

Gruparea ISIS este activă în Orientul Mijlociu, dar are filiale și în Asia și Africa.

Scurgerile de informații de pe platforma de mesagerie Discord au dezvăluit că Afganistanul a devenit un punct de pregătire important pentru atacurile planificate de ISIS în Europa și Asia.

ISIS-K a comis atacuri de amploare - unele precedate și de avertismente ale Statelor Unite privind pericolul iminent - inclusiv asupra aeroportului din Kabul în timpul retragerii internaționale din Afganistan în august 2021. Zeci de persoane au fost ucise, inclusiv 13 membri ai serviciilor americane.

La începutul acestui an, cel puțin 95 de persoane au fost ucise în atentate cu bombă în Iran; ISIS a revendicat responsabilitatea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE