Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacul din Rusia, folosit ca pretext pentru intensificarea luptelor în Ucraina. Cristian Diaconescu: ”Un răspuns de natură militară va exista”

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a declarat că atacul din Rusia ”este foarte greu de explicat dintr-o perspectivă propagandistică” de către Kremlin, deoarece revendicarea acestuia de către gruparea Stat Islamic (ISIS) complică modul în care Ucraina ar putea fi învinuită de implicare.

În direct la Euronews România, Cristian Diaconescu a explicat de ce președintele rus Vladimir Putin ar fi într-o situație dificilă ca urmare a atacului terorist din apropiere de Moscova, în care 139 de oameni au murit.

”Trăim într-o nume complicată, un act terorist în mod evident, dar care este foarte greu de explicat dintr-o perspectivă propagandistică orientată pentru a legitima de așa natură un răspuns ulterior, pentru că un răspuns de natură militară va exista. (...)

Americanii au anunțat în detaliu. S-au adresat cetățenilor americani, cerându-le să părăsească teritoriul Federației Ruse, pentru că urma să aibă loc un act terorist într-un loc aglomerat, spunând chiar e posibil la un concert. Exact așa s-a întâmplat după 48 de ore”, a afirmat Cristian Diaconescu, la Euronews România.

Cristian Diaconescu: ”Este posibil ca odată ce a trecut prin alegeri, războiul să nu fie unul numai al președintelui Putin, ci războiul întregului popor, al națiunii ruse.

”Asumarea de către Statul Islamic, o zonă a statului Islamic cu acoperire mai ales în Afganistan, Pakistan, dar și Caucazul de Sud, o serie de așa-zise interogatorii luate pe loc ce au ajuns însă mediile sociale complică foarte mult această idee de reorientare, de instrumentalizare a acestui act terorist spre Ucraina.

Mai mult decât atât, în orice țară s-ar întâmplat un act terorist de o astfel de amploare, în mod categoric generează o problemă și o nervozitate enormă la nivelul opiniei publice, față de instituții, pentru că orice-i comunica statul este ținut răspunzător pentru că n-a prevenit și nu a contracarat-o astfel un astfel de demers.

Mai mult decât atât, este posibil ca odată ce a trecut prin alegeri, războiul să nu fie unul numai al președintelui Putin, ci războiul întregului popor, al națiunii ruse. Probabil că acest atentat ar fi fost intenționat a fi folosit tocmai în această direcție”, a concluzionat Cristian Diaconescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE