Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trei parlamentari români, vizați de o grupare globală de spionaj a Chinei. SUA Marea Britanie și Noua Zeelandă au fost atacate

Cătălin Teniță (REPER), Pavel Popescu (PNL) și Alexandru Muraru (PNL) au fost vizați de un grup de hackeri susținut de guvernul chinez, potrivit unui rechizitoriu al Departamentului de Justiție al SUA.

Șapte hackeri chinezi sunt dați în urmărire internațională de către FBI. Ei au fost deja trimiși în judecată. Potrivit spuselor SUA și Marea Britanie, acel grup a acționat la nivel global pentru a strânge date despre guverne, politicieni sau alegători din mai multe țări. De mențiomat că cei trei deputați fac parte dintr-un grup internațional ostil Beijingului.

O grupare globală de spionaj a Chinei, investigată de FBI

Cei trei politicieni români ar fi căzut victime unei campanii de spionaj a grupului de hackeri APT31 (Advanced Persistent Threat = amenințare persistentă avansată), împotriva Alianței Interparlamentare pentru China. Din această alianță fac parte parlamentari care se ocupă de modul în care țările democrate ar trebui să se raporteze la China. Iar grupul a intrat în vizorul Beijingului pentru discursurile critice la adresa regimului comunist chinez.

Hackerii au trimis mii de mailuri care păreau să provină de la instituții cunoscute sau de la jurnaliști, însă care conțineau linkuri de urmărire.

  • Grupul hackerilor chinezi a fost înființat în 2020, cu ocazia aniversării protestelor din 1989, din Piața Tiananmen, reprimate brutal de regimul chinez.

În rechizitoriul făcut de SUA se precizează că, numai în luna ianuarie 2021, hackerii au înregistrat zece conturi de e-mail, de pe care au trimis peste 1.000 de e-mailuri către mai mult de 400 de destinatari. Dacă acele mailuri sunt deschise, hackerii află date despre IP-urile dispozitivelor lor, locul de unde au accesat emailul, ce tip de browsere au și ce sistem de operare folosesc.

"Țintele au inclus fiecare membru al Uniunii Europene al IPAC și 43 de parlamentari din Regatul Unit, dintre care majoritatea erau membri ai IPAC sau fuseseră menționați în subiecte legate de Guvernul RPC (Republica Populară Chineză)", se arată în rechizitoriul Departamentului american de Justiție.

Potrivit rechizitoriului Departamentului de Justiție al SUA, grupul APT31 a făcut parte dintr-un program de spionaj cibernetic condus de Hubei, Departamentul de Securitate de Stat al Ministerului Securității din China.

Unii dintre politicienii români din IPAC au fost contactați de serviciile secrete din România care au vrut să afle dacă au primit acele email-uri, potrivit publicației Europa Liberă.

"În întâlnirile noastre, care au loc de câteva ori pe an, în diferite formule, am fost avertizați în repetate rânduri despre ceea ce încearcă oficialii statului chinez să facă. Începând cu trimiterea de mesaje, e-mailuri, sub destinatari falși, care seamănă aparent cu IPAC, ceea ce reprezintă, de fapt, o targetare iminentă, directă și constantă a noastră. Nu pot accepta că un stat totalitar, care suprimă orice libertate individuală și drepturile omului, vine în instituțiile românești și intimidează oficiali ai statului român. Ce s-ar întâmpla dacă Federatia Rusă, prin ambasada sa la București, și-ar permite să facă așa ceva? Ar ieși un scandal imens", a spus Alexandru Muraru (PNL), potrivit Europa Liberă.

Amploarea acestor atacuri este una foarte mare, iar americanii susțin că le investighează de peste 14 ani, începând cu 2010.

FBI a făcut publice numele a șapte hackeri chinezi și oferă recompensă de 10 milioane de dolari pentru eventuale informații care ar duce la prinderea lor. Aceștia sunt Cheng Feng, Sun Xiaohui, Weng Ming, Xiong Wang, Zhao Guangzong, Cheng și Ni Gaobin.

"Acest anunț dezvăluie eforturile continue și neplăcute ale Chinei de a submina securitatea cibernetică a națiunii noastre și de a viza americanii. Atât timp cât China continuă să vizeze SUA și pe partenerii noștri, FBI va continua să transmită un mesaj clar că spionajul cibernetic nu va fi tolerat și îi vom urmări neîncetat pe cei care amenință securitatea și prosperitatea națiunii noastre", a spus directorul FBI, Christopher Wray, într-o declarație postată pe site-ul Guvernului American.

În Anglia, niște activități chineze de spionaj ar fi avut loc între 2021 și 2022, iar două persoane și o companie apropiate de statul chinez s-ar fi aflat în spatele unor atacuri cibernetice complexe asupra Comisiei Electorale din Marea Britanie, după cum spune vicepremierul britanic Oliver Dowden. El a precizat că au fost sustrase date despre aproximativ 40 de milioane de alegători britanici.

Astfel, Guvernul britanic a impus sancțiuni persoanelor și companiilor implicate. Chinezii consideră că aceste acuzații reprezintă "defăimări fabricate".

Atacuri similare au avut loc și în Noua Zeelandă, după dezvăluirile Guvernului de la Wellington, care spune că a avut loc un atac cibernetic asupra Parlamentului, în 2021. Și acest atac ar fi fost sponsorizat de guvernul chinez. Neozeelandezii au considerat că totul a reprezentat "un risc major pentru securitatea națională".

Ambasada Chinei în Noua Zeelandă a dezmințit aceste acuzații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE