Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia susține că intrarea Suediei în NATO va avea un impact negativ asupra stabilității în Europa

Ungaria va susține aderarea Suediei la NATO, a asigurat premierul Viktor Orban. Anunțul a fost făcut de secretarul general al Alianței, în condițiile în care Budapesta este singura care trebuie să ratifice cererea. Rusia a reacționat și a declarat că intrarea statului nordic în Alianță va avea un impact extrem de negativ asupra stabilității în Europa.

Rusia afirmă că extinderea Alianței militare va avea un impact negativ

Jens Stoltenberg a discutat cu premierul maghiar, care i-a transmis că țara sa nu va mai bloca extinderea NATO.

Între timp, premierul suedez a acceptat să-l întâlnească cu Viktor Orban la Budapesta și să discute pe marginea aderării. Suedia şi-a anunţat candidatura la Alianță în mai 2022, în urma invaziei ruse din Ucraina și în acelaşi timp cu Finlanda, care a devenit cel de-al 31-lea membru al organizaţiei în aprilie anul trecut.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Mesajul pe care l-am primit din Budapesta este că Parlamentul se va întruni în ședință la sfârșitul lunii februarie. Deci, trebuie să așteptăm să aibă loc această ședință, dar sunt absolut încrezător și contez pe Ungaria că va ratifica aderarea Suediei de îndată ce parlamentul se va reuni la sfârșitul lunii februarie”.

Și Turcia s-a opus intrării Suediei în NATO, dar, marți, parlamentul de la Ankara a ratificat legea, după o tergiversare de 20 de luni. Legea a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Extinderea Alianței militare nu e văzută cu ochi buni la Moscova, care declară chiar că va lua măsuri  în consecință. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, spune că aderarea Suediei la NATO va avea un impact negativ asupra stabilității în nordul Europei, iar Moscova va riposta. Zaharova a adăugat că Rusia ia în calcul atât represalii militare, cât și politice.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe: „Nu vom permite ca securitatea noastră să fie slăbită, iar conducerea rusă a declarat acest lucru în mod repetat. Vom lua măsuri de natură politică și tehnico-militară pentru a opri amenințările la adresa capacității de apărare a țării noastre. Vom decide asupra conținutului specific al răspunsului Rusiei în funcție de măsurile care vor fi luate ca parte a integrării Suediei în NATO, inclusiv posibila desfășurare de sisteme de atac, arme și forțe NATO pe teritoriul acestei țări”.

Anunțul vine în contextul în care NATO a început cel mai amplu exercițiu de după Războiul Rece. Nici acest lucru nu a rămas fără o replică din partea Rusiei.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe: „Manevrele sunt provocatoare. Timp de câteva luni, un grup de 90.000 de militari din 31 de ţări NATO şi Suedia vor opera activ în apropierea graniţelor ruseşti din Norvegia până în România. Acest pas vizează în mod deliberat exacerbarea situației, creșterea riscului de incidente militare și, în cele din urmă, ar putea duce la consecințe tragice pentru Europa”.

Exercițiul Alianței Nord-Atlantice are loc până în luna mai și, alături de militari, vor fi implicate 50 de nave, peste 80 de avioane de luptă, elicoptere şi drone şi cel puţin 1.100 de vehicule de luptă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE