Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO organizează cel mai mare exercițiu militar de după Războiul Rece: 90 de mii de soldați vor lua parte la „simulări de război”

NATO organizează cel mai mare exercițiu militar de după Războiul Rece. Va începe săptămâna viitoare și va dura până în mai, spun oficialii Alianței. 90 de mii de oameni vor lua parte la „simulări de război” cu scopul de a demonstra că NATO e capabilă să își apere întreg teritoriul, până la granița cu Rusia.

Cel mai amplu exerciţiu de după Războiul Rece: NATO mobilizează 90.000 de militari

Exercițiile militare se bazează pe scenariul declanșării Articolului 5 din Tratatul NATO, care stipulează ce se întâmplă dacă o țară membră a Alianței ar fi atacată. Precizează clar că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor.

Christopher Cavoli, general al Armatei SUA, comandant suprem al trupelor aliate din Europa: „Steadfast Defender 24 va fi cel mai mare exerciţiu NATO din ultimele decenii, cu participarea a aproximativ 90.000 de soldați, a tuturor celor 31 de aliaţi şi a bunilor noștri parteneri, din Suedia. Alianţa îşi va demonstra capacitatea de a consolida zona euro-atlantică prin intermediul dislocării transatlantice a forţelor din America de Nord. Această consolidare va avea loc în timpul unui scenariu de conflict emergent simulat împotriva unui adversar din vecinătate”.

În acest context, în a doua parte a exercițiului Steadfast Defender, un accent special va fi pus pe desfășurarea forței de reacție rapidă a NATO în Polonia, pe flancul estic al alianței. Potrivit NATO, vor fi implicate peste 50 de nave, de la portavioane la distrugătoare, peste 80 de avioane de luptă, elicoptere şi drone şi cel puţin 1.100 vehicule de luptă.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „Prin aceste exerciții demonstrezi capacitatea pe care o ai tu, NATO, ca într-un timp relativ scurt să poți să întărești structurile militare active și de rezervă ale țărilor, mai ales ale țărilor de pe granița de est, în mod specific ale celor din flancul de nord-est, respectiv flancul de sud-est. România are nevoie de planuri operaționale care să însemne o dislocare a forței de răspuns NATO într-un echilibru între flancul de nord-est și flancul de sud-est”.

Alte locații importante ale exercițiilor vor fi statele baltice, considerate ca fiind cele mai expuse riscului în ceea ce privește un potențial atac rusesc, Germania și țările aflate la marginea Alianței, cum ar fi Norvegia și România.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „România, prin politica externă și prin cerințele către NATO, trebuie să obțină o întărire a prezenței NATO”.

Ultimele exerciţii de amploare au fost în timpul Războiului Rece, în 1988, cu 125.000 de participanţi, şi în 2018, cu 50.000 de participanţi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE