Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia nu vrea prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră

Rusia nu este interesată de prelungirea acordului referitor la exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Anunțul a fost făcut duminică de ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patruşev, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.

Oficialul rus a dat de înțeles că este vorba despre o decizie politică, însă Rusia va continua exporturile deoarece are cumpărători pentru cerealele sale.

”Volumele noastre de export de grâne, ţinând cont de încetarea acordului privind cerealele, nu au scăzut în niciun caz, chiar au crescut uşor", a declarat Patruşev, potrivit RIA.

În iulie, Rusia s-a retras din acordul care a permis Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră. Oficialii de la Moscova au argumentat că acest acord nu asigură livrarea de cereale către cele mai sărace ţări, iar întâmpină dificultăți în continuare în privința exporturilor de cereale şi îngrăşăminte.

La începutul lunii decembrie, Ucraina a anunțat că a exportat şapte milioane de tone de mărfuri de la crearea a unui coridor prin Marea Neagră, , în luna august, în pofida ameninţărilor lansate de Rusia privind represalii asupra navelor care circulă în zonă.

De asemenea, la sfârșitul lunii noiembrie, ministrul rus al Agrilculturii anunța o recoltă record de peste 151 de milioane de tone cereale şi legume - inclusiv aproape 99 de milioane de tone de grâu. În aceste condiții, Patruşev consideră că Rusia îşi va putea acoperi propriile necesităţi şi va putea expedia cantităţi record "partenerilor străini".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE