Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria avertizează Bulgaria că îi va bloca aderarea la Schengen dacă nu elimină taxa pe gazul rusesc

Ungaria se va opune prin veto aderării Bulgariei la spațiul Schengen în cazul în care Guvernul de la Sofia nu abrogă noua taxă aplicată pentru tranzitul gazului rusesc. Avertismentul a fost lansat sâmbătă de Ministerul ungar de Externe, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a afirmat că a transmis, în mod clar, Guvernului bulgar că Budapesta va bloca prin veto aderarea Bulgariei la Schengen în cazul în care respectiva taxă percepută asupra principalei surse de aprovizionare cu gaz a Ungariei rămâne în vigoare.

"Dacă ei pun în pericol pentru mult timp securitatea aprovizionării Ungariei cu energie, atunci noi vom opune veto intării lor în Schengen", a avertizat şeful diplomaţiei ungare.

Cum a ajuns taxa pe tranzitul rusesc monedă de schimb pentru Schengen

În luna octombrie, noul Guvern bulgar condus de premierul Nikolai Denkov a impus taxă de 20 de leva (10 euro) pe fiecare megawatt oră de gaz rusesc. Măsura are ca scop diminuarea veniturilor Rusiei în contextul războiului din Ucraina, cu toate că, la nivelul UE, nu a existat vreo decizie pentru impunerea unei asemenea taxe.

Ungaria consideră că noua taxă impusă de Bulgaria este ilegală și nejustificată, motiv pentru care a cerut Comisiei Europene să iniţieze o investigaţie împotriva Guvernului de la Sofia.

Serbia şi Macedonia de Nord au protestat la rândul lor faţă de impunerea acestei taxe de către Bulgaria.

Ungaria este dependentă de gazele rusești

Ungaria nu are ieșire la mare, de aceea are posibilităţi limitate de a se aproviziona cu gaze naturale lichefiate (GNL) și este în continuare dependentă de gazul importat din Rusia. Gazul rusesc care tranzitează Bulgaria către Ungaria şi Serbia vine dinspre Turcia prin conducta TurkStream.

Premierul bulgar a explicat că taxa a fost impusă tranzitului rusesc pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat. El a motivat că această taxă ar "echilibra" piaţa.

Nikolai Denkov a evidențiat că săptămâna aceasta Ungaria i-a trimis semnale prin canale diplomatice că ar putea bloca aderarea Bulgariei la Schengen şi a promis că o va abroga.

În schimb, Olanda nu se mai opune intrării Bulgariei în Schengen și a notificat Parlamentul de la Haga în acest sens. Însă până la aderarea României și vecinlilor de la sud, la spațiul de liberă circulație, mai e de așteptat. Austria nu a renunțat la opoziție.

Chiar președintele Klaus Iohannis spune că mai e mult de negociat, însă este posibil ca o soluție să apară până la sfârșitul acestui an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE