Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia nu revine în acordul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a susținut că Rusia nu va reveni în acordul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, atât timp cât sancțiunile impuse de Occident afectează propriile exporturi de grâne și îngrășăminte. Acordul a fost principalul subiect  pe agenda întâlnirii cu omologul său turc. 

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a discutat cu omologul său turc despre reluarea acordului privind cerealele, în cadrul întâlnirii pe care cei doi oficiali au avut-o la Moscova. Rusia pretinde că sancțiunile impuse de Occident afectează propriile exporturi de grâne și îngrășăminte. 

Moscova s-a retras în iulie din acordul mediat de Turcia și Națiunile Unite, înțelegere care permitea Ucrainei, unul dintre cei mai mari producători agricoli din lume, să-și exporte cerealele la porturile de la Marea Neagră. 

Lavrov a mai susținut că Moscova e gata să reia acordul, dacă primește garanții din partea Occidentului, însă nu există niciun indiciu că acest lucru se va întâmpla. 

Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe: ”De îndată ce vor fi luate măsuri pentru soluționarea tuturor problemelor care au rămas nerezolvate, în pofida promisiunilor secretarului general al Națiunilor Unite, ale cărui eforturi le apreciem, de îndată ce aceste discuții se transformă în decizii concrete, vom fi gata să reluăm acordul privind partea ucraineană a acordului.”

Șeful diplomației de la Ankara a precizat că a prezentat noi propuneri, elaborate alături de Națiunile Unite. Și secretarul general al ONU a declarat că i-a trimis lui Lavrov propuneri concrete.

Antonio Guterres, Secretarul General al ONU: ”Am ținut cont de solicitările Rusiei. Și cred că am prezentat o propunere care ar putea fi baza pentru o reînnoire a acordului, dar o reînnoire care trebuie să fie stabilă. Nu putem avea o inițiativă la Marea Neagră care să treacă de la o criză la alta, de la o suspendare la alta. Trebuie să avem ceva care să funcționeze și care să fie în beneficiul tuturor.”

Moscova insistă că este vorba doar despre promisiuni 

Cei doi miniștrii de externe au discutat și o inițiativă a lui Vladimir Putin, ca alternativă la acordul cerealelor. Moscova a propus să ofere Turciei un milion de tone de cereale la un preț scăzut, pentru a fi procesate de Ankara și livrate statelor sărace. 

Problema grânelor ar urma să fie dezbătută și la întâlnirea dintre președinții Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, în staţiunea rusă Soci de la Marea Neagră. 

De altfel, cei doi miniștrii au discutat despre pregătirea acestei întrevederi, care ar urma să aibă loc la 4 septembrie. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE