Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE interzice importurile de aur rusesc și îngheață activele Sberbank

Uniunea Europeană a convenit să interzică importurile de aur rusesc, inclusiv de bijuterii, și să înghețe activele Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia.

Cele 27 de state membre au ajuns la un acord unanim miercuri după-amiază, la cinci zile după ce Comisia Europeană a propus aceste măsuri, potrivit Euronews.

Noile sancțiuni, un pachet de „menținere și aliniere”

Aliații occidentali continuă să încerce să provoace dureri economice Kremlinului și să limiteze fondurile de care acesta dispune pentru invazia din Ucraina.

Începând cu 24 februarie, UE a sancționat o gamă largă de produse cu proveniență rusească, inclusiv cărbune, petrol maritim, vodcă, ciment, lemn, fructe de mare, caviar și echipamente de vânătoare.

Gazul, o sursă uriașă de venituri pentru Moscova, rămâne scutit de sancțiunile UE.

Creșterea prețurilor la energie a fost creditată ca fiind cea care a ajutat bugetul public al Rusiei și a determinat o revenire a monedei naționale, rubla.

Oficialii UE nu au descris noile sancțiuni ca fiind cea de-a șaptea rundă de sancțiuni, ci mai degrabă un pachet de „menținere și aliniere”, care oferă claritate și îndrumare cu privire la măsurile deja impuse împotriva Rusiei.

Rusia, al patrulea exportator de aur din lume

Rusia este considerată al patrulea cel mai mare exportator de aur din lume. Metalul prețios reprezintă principalul export al țării, după energie, și a avut o valoare de peste 18,5 miliarde de euro în 2020.

SUA, Regatul Unit și Japonia au impus deja un embargo asupra aurului rusesc.

Interdicția este văzută ca o lovitură directă asupra elitei rusești, deoarece oligarhii au folosit lingourile de aur ca un refugiu sigur pentru a atenua impactul sancțiunilor occidentale.

Activele Sberbank, înghețate

Potrivit Republicii Cehe, care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE, noile sancțiuni vor îngheța, de asemenea, activele Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, în cadrul blocului comunitar.

Vor fi interzise toate tranzacțiile dintre această bancă și țările UE, cu excepția operațiunilor financiare pentru comerțul cu alimente și îngrășăminte, a declarat un oficial UE pentru Reuters.

La începutul lunii iunie, Sberbank a fost expulzată din SWIFT, sistemul cu sediul în Belgia care permite efectuarea de plăți electronice rapide în întreaga lume.

Decizia de miercuri adaugă mai multe nume pe lista neagră a persoanelor acuzate de subminarea integrității teritoriale și a independenței Ucrainei.

Sancțiunile nu pun în pericol securitatea alimentară

Ea cuprinde un angajament potrivit căruia sancțiunile nu pun în pericol securitatea alimentară din întreaga lume, deoarece produsele agricole rămân scutite.

Bruxelles-ul insistă că vina pentru criza alimentară mondială ar trebui să revină în mod direct Rusiei, care blochează eliberarea a 20 de milioane de tone de cereale din porturile ucrainene.

Împotriva argumentelor UE, Moscova continuă să susțină că sancțiunile blocului sunt cauza crizei globale a prețurilor la alimente, care ar putea declanșa foamete în Africa și Orientul Mijlociu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE