Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, printre ţările europene care vor prelungirea interzicerii importurilor de cereale ucrainene până la finalul anului

România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia vor ca Uniunea Europeană să extindă, până la sfârșitul anului, măsura de interzicere a importurilor de cereale din Ucraina către acele țări. Anunțul a fost făcut vineri de ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, citat de agenția Reuters, preluată de Agerpres.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui. În schimb, a facilitat, tranzitul acestor mărfuri pentru export în alte state.

Interdicția importurilor de cereale din Ucraina, valabilă până 15 septembrie

În 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricţii până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina. Măsura a fost aplicată pentru a diminua oferta în exces de cereale în România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia.

Oficialii din aceste cinci state europene s-au plâng că cerealele ieftine din Ucraina fac producţia locală neprofitabilă. În schimb, Comisia Europeană a precizat că, în această perioadă, grâul, porumbul, rapiță şi seminţele din floarea soarelui provenite din Ucraina vor putea fi vândute în orice altă ţară din blocul comunitar.

Pe 5 iunie, Executivul comunitar a decis prelungirea interzicerii importurilor de cereale din Ucraina, pentru ţările din estul Europei, până la data de 15 septembrie 2023.

În ultimele săptămâni, infrastructura de export a Ucrainei a fost sever avariată de atacurile asupra porturilor sale, după retragerea Rusiei, în 17 iulie, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE