Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Substanțele consumate de șoferul drogat ar putea produce deliruri. Expert: Duc la un comportament periculos

Șoferul acuzat de producerea accidentului mortal din stațiunea 2 mai a consumat cel puțin trei tipuri de droguri, adică mai multe decât anunțase inițial Poliția Constanța. Raportul toxicologic făcut de Institutul de Medicină Legală a fost transmis anchetatorilor. În direct la Euronews România, expertul medico-legal Cristian Paparău a explicat că, în funcție de doza administrată, substanțele pot genera o stare de agitație, pot induce halucinații și deliruri, ceea ce duc la apariția unui ”comportament periculos pentru un conducător auto”.

”Substanțele, toate trei au efect stimulant asupra sistemului nervos central, ceea ce înseamnă că îți pot da o stare de agitație, de neliniște și în funcție de doza administrată, pot induce inclusiv halucinații și deliruri (...)

Nu știm dacă nu cumva sunt și alte substanțe cu rol inhibitor asupra sistemului nervos central. Concurează toate la apariția unui comportament dezorganizat, un comportament periculos pentru un conducător auto”, a afirmat medicul Cristian Paparău, în direct la Euronews România.

De ce este nevoie de expertiza medico-legală toxicologică în cazul șoferului drogat din 2 mai

De asemenea, Cristian Paparău a afirmat că nu poate ști cât timp va dura efectuarea expertizei medico-legale toxicologice în acest caz, deoarece ”rețeaua de medicină legală este efectiv asaltată de numărul mare de solicitări”.

”Și rețeaua de medicină legală este efectiv asaltată de numărul mare de solicitări. Așadar, există posibilitatea ca anumite expertize să aibă un anumit timp de așteptare ceva mai lung.

Expertiza medico-legală toxicologică nu face nimic altceva decât să stabilească, în funcție de concentrația și cantitatea de substanțe găsită în corpul unei persoane, dacă aceste substanțe puteau să influențeze funcțiile psihice, implicit capacitatea de a conduce.

Trebuie în primul rând să știm cantitatea de substanță activă care a fost detectată în urma examenului toxicologic și abia apoi putem să facem o corelație cu un comportament posibil periculos sau nu”, a explicat expertul medico-legal.

Întrebat dacă aparatul drug-test din dotarea polițiștilor ar fi putut depista combinația de substanțe consumate de tânărul de 19 ani, dr. Paparău a evidențiat că inclusiv ”din expertiza toxicologică este foarte greu să scoți în evidență dacă acel consum s-a petrecut anterior primei opriri (în trafic, n.red), între cele două momente sau ulterior”.

”Nu putem exclude nici un consum etapizat, adică să nu le fi consumat pe toate în același moment, ceea ce este foarte greu. Contează foarte mult doza pe care și-a administrează și în funcție de aceasta să se stabilească ulterior rezultatul.

Contează foarte mult și declarațiile pe care le va da în fața organelor judiciare. Este un cumul de informații”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE