Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina se opune oricăror restricții la importurile de cereale după 15 septembrie. Prelungirea măsurii, cerută și de România

Ucraina a anunțat că se opune cu fermitate oricăror restricții la importurile de cereale impuse de state vecine, după ce vor expira restricțiile aplicate de Uniunea Europeană în data de 15 septembrie. Anunțul a fost făcut, luni, de ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, în timpul vizitei la Praga, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

În mai, UE a permis României, Bulgariei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei să interzică pe piața internă vânzările de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui. În schimb, au permis tranzitul acestor mărfuri pentru export către alte state. Această interdicție urmează să expire pe data de 15 septembrie.

În contextul în care invazia rusească a blocat porturile Ucrainei de la Marea Neagră, mari cantități de cereale ucrainene, mai ieftine decât recoltele din UE, au rămas în state din Europa Centrală și de Est, din cauza blocajelor logistice. Acest lucru a afectat prețurile și vânzările fermierilor locali, notează sursa citată.

România, printre statele UE care vor prelungirea restricțiilor pentru cerealele ucrainene

Polonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia vor prelungirea interzicerii importurilor de cereale din Ucraina către acele țări, până la finalul anului, a anunțat vineri ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus.

”Sprijinim interzicerea importurilor în ţările noastre până la finalul anului. Vreau să spun, chiar în cazul în care nu se aprobă prelungirea, unele ţări vor introduce propriile lor restricţii. Declaraţia noastră este clară", susţine ministrul polonez al Agriculturii.

Ucraina susține că prelungirea restricțiilor ar fi contrară principiului solidarităţii

Kievul se opune cu fermitate unor astfel de măsuri, a declarat Kuleba. Acesta a adăugat: "O astfel de decizie ar reprezenta o încălcare a reglementărilor din piaţa comună şi a acordului de asociere Ucraina-UE, ar fi contrară principiului solidarităţii".

Ucraina este pregătită să caute soluţii dar cerealele nu ar trebui să fie ostatici ai proceselor politice interne din ţările implicate, a apreciat ministrul ucrainean de Externe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE