Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia ar putea "testa frontierele" nu doar ale Estoniei, ci și pe cele ale NATO și UE

„Urmărim cu atenție”, a spus Margus Tsahkna într-un interviu în exclusivitate pentru euronews.com. Ministrul de Externe al Estoniei s-a declarat „îngrijorat” de un posibil atac hibrid din partea Rusiei.

În cadrul interviului, Margus Tsahkna a declarat: „Există amenințări hibride. Dar nu știm niciodată ce fel de situație hibridă se poate întâmpla. Am mai fost martori la ele și înainte”.

El a sugerat că Rusia ar putea „testa frontierele” nu doar ale Estoniei, ci și pe cele ale NATO și UE, Tallinn aflându-se în interiorul ambelor blocuri.

„Urmărim cu atenție. Lucrăm foarte îndeaproape cu aliații noștri de la graniță”, a spus el.

Estonia, o mică țară baltică aflată în trecut în componența Uniunii Sovietice, are o graniță de aproape 300 km cu Rusia. Războiul din Ucraina a sporit îngrijorările în interiorul țării, regimul de la Tallinn temându-se de politica revizionistă a Rusiei.

Amenințările hibride combină tactici militare și non-militare, mijloace ascunse și deschise. Acestea includ dezinformarea, atacurile cibernetice, presiunea economică, desfășurarea de grupuri armate neregulate și utilizarea forțelor regulate.

Provocări la frontierele Poloniei și Lituaniei

Tsahkna a citat exemplul Poloniei și al Lituaniei, care au, de asemenea, granițe comune cu Rusia sau cu aliatul acesteia, Belarus, afirmând că înțelege preocupările acestora. Temerile au crescut în ambele țări cu privire la o posibilă provocare din partea Rusiei, premierul polonez Mateusz Morawiecki avertizând în luna august că atât Moscova, cât și Minskul „sporesc presiunea” la frontiere.

Cu toate acestea, Tsahkna a declarat că Estonia „nu se teme” de amenințarea reprezentată de Rusia.

„Nu pot folosi cuvântul «frică» pentru că aceasta este o parte normală a vieții noastre. Dar trebuie să fim pregătiți să acționăm. Trăim aici de sute și mii de ani”, a spus el.

Estonia a crescut dramatic cheltuielile militare de la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Guvernul de la Tallinn a fost de acord majoreze aceste cheltuieli la 3% din PIB pentru perioada 2024 - 2027. 

Lacune în sancțiunile împotriva Rusiei

Un raport Euronews din august a constatat că există fisuri și lacune în sancțiunile Occidentului îndreptate împotriva Rusiei.

Ministrul estonian de Externe a declarat că UE trebuie să înceteze complet să mai facă afaceri cu Rusia.

„Ce trebuie să facem, cu toții împreună, și în Uniunea Europeană... [este] să oprim cu totul afacerile [cu Rusia]. Estonia nu o poate face singură”. Acesta a mai declarat că va înmâna în curând Parlamentului estonian un proiect de lege privind utilizarea activelor rusești înghețate pentru Ucraina și Europa.

Confruntat cu progresele lente ale Ucrainei în contraofensiva sa, Tsahkna a declarat că Estonia este implicată pe termen lung.

„Aceasta este o luptă grea. Ei [Ucraina] pierd multe trupe, dar o fac pentru noi, a fost întotdeauna un angajament pe termen lung”, a declarat el. „Acesta nu este un film pe care îl urmărim de pe canapelele noastre confortabile. Trebuie să fim pregătiți să sprijinim Ucraina pe termen lung”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE