Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Provocări pe Flancul Estic al NATO. Liderul Poloniei și cel al Lituaniei au organizat o întâlnire de urgență

Premierul polonez și președintele lituanian au organizat o întâlnire de urgență, în urma căreia au anunțat că se pregătesc pentru provocări din partea Moscovei și a Minskului. Întâlnirea a avut loc la două zile după ce două elicoptere belaruse au intrat în spațiul aerian polonez. Acțiunea Belarusului a fost considerată o provocare de cele două state.

Atât Polonia cât și Lituania și-au sporit securitatea la granițe, după ce mii de mercenari ai grupului Wagner au sosit în Belarus. Ministerul de Externe din Belarus a negat că elicopterele sale au intrat în Polonia. Totuși, localnicii polonezi au postat pe rețelele de socializare fotografii cu elicopterele care purtau  însemnele Belarusului și zburau la joasă altitudine.

Mateusz Morawiecki, prim-ministrul polonez: „Rusia și Belarus sporesc presiunea asupra frontierelor, crescând numărul provocărilor. Scopul lor este de a destabiliza, de a crea haos, incertitudine, sperând să arate slăbiciunea flancului estic al NATO și a tuturor partenerilor noștri din NATO”.

Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei: „Luptătorii Wagner se află în prezent în Belarus. Este evident pentru toată lumea. De asemenea, este clar că numărul lor nu este definitiv și că există un plan de desfășurare a până la 10.000 de luptători. Chiar dacă nu întreprind nicio acțiune concretă, simpla lor prezență în acest loc reprezintă o deteriorare a securității și o creștere a tensiunii. Prin urmare, trebuie să le răspundem în mod corespunzător”.

Reprezentanții celor două țări s-au întâlnit în apropierea Defileului Suwalki, o porțiune de teren de 96 de kilometri de-a lungul graniței dintre Polonia și Lituania. Cunoscută și sub numele de Coridorul Suwalki, această zona leagă cele trei state baltice, Lituania, Letonia și Estonia, de restul alianței NATO.

Analiștii militari se tem că, dacă Rusia ar reuși să cucerească vreodată Coridorul Suwalki, ar lăsa Lituania, Letonia și Estonia, izolate de Polonia și de NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE