Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Letonia și Lituania cer întărirea Flancului Estic al NATO, ca răspuns la relocarea mecenarilor Wagner în Belarus

Letonia și Lituania au cerut marți ca NATO să își consolideze frontierele estice, ca răspuns la anunțul privind înființarea unei noi baze de operațiuni a mercenarilor Wagner în Belarus, după rebeliunea armată eșuată.

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a sosit marți în Belarus, în cadrul unui acord negociat de președintele Aleksandr Lukașenko, care a pus capăt sâmbătă rebeliunii mercenarilor în Rusia. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că luptătorilor Wagner li se va oferi posibilitatea de a alege să se mute acolo.

"Această mutare trebuie să fie evaluată din alt punct de vedere, cel al securității. Am văzut de ce sunt capabili acești mercenari", a declarat ministrul leton de Externe Edgars Rinkēvičs în timpul unei vizite la Paris, potrivit The Guardian.

Pe de altă parte, ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat că viteza cu care Wagner a avansat spre Moscova - parcurgând sute de kilometri într-o singură zi - a arătat că apărarea statelor baltice ar trebui să fie întărită.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE