Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România nu are un centru pentru mari arși. Avem 26 de paturi pentru pacienții cu arsuri medii și 13 locuri pentru copii

Tradițional, tragediile din România sunt urmate de promisiuni ale autorităților, care ne spun că data viitoare va fi mai bine. La aproape 8 ani de la tragedia din Colectiv, unde au murit 64 de oameni, tot cu promisiuni am rămas. Nici în ziua de azi nu avem un centru pentru marii arși. Deși, autoritățile au promis că vor fi construite patru. Problemele din sistemul medical și neputința statului român de a le oferi marilor arși o șansă la viață ies la iveală din nou, după exploziile de la stația GPL de la Crevedia, în urma căreia două persoane au murit, iar alte 56 au fost rănite.

Nu s-a schimbat aproape nimic. După Colectiv, autoritățile au promis că vor construi 4 centre pentru tratarea marilor arși: două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș. Aproape 8 ani mai târziu, avem zero centre. În prezent, în toată România, avem doar 26 de paturi pentru tratarea arsurilor de o complexitate medie.

Cele mai multe locuri sunt la Spitalul Floreasca din București, 6 locuri

Câte 5 locuri sunt la spitalele de urgență din Timișoara și Iași, dar și la Spitalul Clinic de Urgență și Chirurgie Plastică din București. Important este de spus și că 2 locuri pentru pacienții cu arsuri de la Spitalul de Urgență Brașov au fost desființate, după ce au fost făcute lucrări de renovare la unitatea medicală.

Mai avem și 13 paturi pentru copiii cu arsuri: 10 la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din București și doar 3 la Spitalul de Urgență pentru Copii "Sfânta Maria" din Iași. Totodată, în spitalele municipale și județene mai sunt 300 de paturi pentru tratarea arsurilor ușoare.

Cu certitudine, este un număr insuficient, luând în calcul numărul persoanelor care ajung în fiecare an cu arsuri la spitalele din România.

Un raport al Ministerului Sănătății, ne arată că este vorba despre aproximativ 10 de mii de pacienți. 4.000 mii dintre aceștia necesită internare. Iar 200 de oameni mor în fiecare an din cauza arsurilor.

Un lucru care s-a schimbat de la tragedia din Colectiv, până la cea din Crevedia, este faptul că acum avem un mecanism de transfer al pacienților cu arsuri în spitale din străinătate. Datorită acestui mecanism, 12 pacienți care au suferit arsuri în urma exploziilor de la Crevedia au fost transferați în spitale din Italia, Belgia, Germania, Austria și Norvegia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE