Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România are un nou sistem de declarare a mărfurilor. Cum funcționează Sistemul de export automatizat

Sistemul pentru procesarea declarațiilor vamale de export ce presupunea prezentarea documentelor pe hârtie a fost înlocuit de sâmbătă cu unul nou - Sistemul de export automatizat (AES RO). Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține această optimizare va permite efectuarea controalelor vamale mai rapid şi eficient.

”Gata cu declaraţiile vamale tipărite. Sâmbăta aceasta am petrecut-o alături de conducerea Autorităţii Vamale Române, împreună cu care am făcut o analiză amănunţită a procedurilor vamale, în scopul modernizării acestora.

Obiectivul nostru este să găsim modalităţi de optimizare a proceselor şi să accelerăm trecerea la noile soluţii digitale în domeniu. O noutate importantă este că de astăzi avem un sistem nou de declarare a mărfurilor - Sistemul de export automatizat - AES RO, o soluţie modernă pentru efectuarea controalelor vamale mai rapid şi eficient.

Înlocuim astfel vechiul sistem destinat procesării declaraţiilor vamale de export, care presupunea prezentarea documentelor pe hârtie", a scris Marcel Boloș, pe Facebook.

Sistemul de export automatizat. Declarația vamală nu va mai fi tipărită

Ministrul de Finanțe a evidențiat că declaraţia vamală nu va mai fi tipărită. Astfel, documentele justificative se vor trimite numai prin intermediul sistemului, acolo unde se va realiza şi schimbul de mesaje cu operatorii.

”Atenţie! Noul sistem AES-RO se utilizează pe bază de certificate digitale calificate", a menţionat Marcel Boloş.

De asemenea, ministrul a explicat că acesta reprezintă doar un pas din planul de digitalizare a formalităţilor vamale, iar principalele beneficii ar urma să fie micşorarea timpilor de vămuire şi reducerea interacţiunii între operatori şi lucrătorii vamali.

"Sigur că nu eludăm nici nevoia de monitorizare riguroasă asupra respectării standardelor etice în rândul angajaţilor vamali. La reorganizarea instituţiei, va exista o direcţie specială care să verifice că aceştia acţionează în conformitate cu legile şi regulamentele în vigoare şi că evită orice formă de corupţie", a transmis Boloş.

Precizările Autorității Vamale Române despre sistemul de export automatizat

Autoritatea Vamală Română a anunțat că, pentru declararea mărfurilor, a fost introdus sistemul de export automatizat – AES.

”Acesta înlocuiește Sistemul actual de declarare la export – ECS-RO destinat procesării declarațiilor vamale de export. Sistemul AES este bazat exclusiv pe schimbul securizat de informații cu operatorii economici.

Declarația vamală nu va mai fi tipărită iar documentele justificative se vor transmite exclusiv prin intemediul sistemului. Astfel, interacțiunea umană între operatorii economici și lucrătorii vamali va fi mult redusă.

Începând cu data de 16 martie orele 10.00, operatorii economici vor depune declarații vamale de export în noul sistem.

O serie de facilități sunt acordate operatorilor economici – declaranți, care dețin certificate AEO.

Noul sistem de declarare la export AES oferă beneficii semnificative pentru derularea comerțului, permițând simplificări și facilități în declararea mărfurilor cum ar fi vămuirea centralizată la nivel unional și declarația vamală depusă anterior prezentării mărfurilor”, se arată într-un comunicat al Autorității Vamale Române.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE