Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: Space X construiește o rețea de sateliți de spionaj pentru serviciile de informații ale SUA

SpaceX construiește o rețea de sute de sateliți de spionaj, în baza unui contract clasificat, încheiat cu un serviciu de informații al Statelor Unite, au declarat cinci surse cu informații despre acest dosar, pentru agenția Reuters. Acest lucru demonstrează legăturile puternice care există între compania spațială deținută de miliardarul Elon Musk și agențiile de securitate națională.

Rețeaua de sateliți este realizată de divizia Starshield a SpaceX, în cadrul unui contract de 1,8 miliarde de dolari, semnat în anul 2021 cu Departamentul Naţional pentru Recunoaştere (NRO), o agenție de informații care gestionează sateliți de spionaj, au precizat sursele citate de Reuters.

Aceste planuri relevă amploarea implicării SpaceX în proiectele militare și de informații ale SUA, precum și modul în care Pentagonul investește în sisteme complexe de sateliți cu orbită joasă pe orbită terestră, menite să sprijine forțele terestre.

În cazul în care va avea succes, sursele au precizat că programul ar crește semnificativ capacitatea Guvernului și a Armatei americane de a depista rapid potențiale ținte aproape oriunde pe glob.

De asemenea, parafarea acestui contract semnalează o încredere tot mai mare din partea serviciilor de informații în compania deținută de Elon Musk, în condițiile în care miliardarul a intrat în conflict cu administrația Biden. De altfel, Musk a stârnit controverse în legătură cu folosirea sistemului de conectivitate prin satelit ”Starlink” în războiul din Ucraina, notează Reuters.

Compania Space X a lui Elon Musk păstrează tăcerea privind rețeaua de sateliți de spionaj construită pentru SUA

În februarie, publicația americană The Wall Street Journal a relatat despre existența unui contract clasificat Starshield în valoare de 1,8 miliarde de dolari cu o agenție de informații necunoscută, fără a detalia scopurile programului.

În schimb, agenția Reuters precizează că acordul cu SpaceX are ca scop dezvoltarea unui nou sistem de spionaj puternic, cu sute de sateliți purtători de capacități de imagistică terestră, care pot funcționa pe orbite joase, iar agenția de spionaj cu care colaborează cu compania lui Musk este NRO.

Deocamdată, nu există informații despre momentul în care va fi pusă în funcțiune noua rețea de sateliți și despre alte companii implicate în program.

Reprezentanții SpaceX, cel mai mare operator de sateliți din lume, nu au răspuns solicitării de a da detalii despre contract. Pentagonul a transmis o cerere de comentarii către NRO și SpaceX, notează sursa citată.

Reacția NRO

Reprezentanții NRO au reamintit că misiunea instituției este de a dezvolta un sistem sofisticat de sateliți și parteneriatele sale cu alte agenții guvernamentale, companii, instituții de cercetare și națiuni. În schimb, au refuzat să comenteze dezvăluirile făcute de Reuters privind contractul cu a SpaceX.

"Biroul Național de Recunoaștere dezvoltă cel mai capabil, divers și rezistent sistem spațial de informații, supraveghere și recunoaștere bazat pe spațiu pe care lumea l-a văzut vreodată", a declarat un purtător de cuvânt.

Sateliții pot urmări ținte la sol și pot furniza aceste date oficialilor americani din domeniul informațiilor și al armatei, au precizat sursele. Acest lucru ar permite Guvernului american să obțină rapid imagini în timp real despre activitățile de la sol de aproape oriunde pe glob, ajutând operațiunile de informații și militare, au adăugat acestea.

Pentagonul este deja un client important al SpaceX, folosind rachetele sale Falcon 9 pentru a lansa încărcături militare în spațiu. Primul prototip de satelit Starshield, lansat în 2020, a făcut parte dintr-un contract separat, de aproximativ 200 de milioane de dolari, care a ajutat SpaceX să se poziționeze pentru atribuirea ulterioară de 1,8 miliarde de dolari, a declarat una dintre surse.

Rețeaua Starshield planificată este separată de Starlink, constelația comercială de bandă largă în creștere a SpaceX, care are aproximativ 5.500 de sateliți în spațiu pentru a oferi internet aproape global consumatorilor, companiilor și agențiilor guvernamentale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE