Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O rachetă a companiei SpaceX, la bordul căreia se află trei astronauți americani și un cosmonaut rus, a fost lansată duminică seară din statul american Florida spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Peste 200 de experimente ştiinţifice urmează să fie realizate pe durata celor șase luni în care echipajul se va afla la bordul stației orbitale.

Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX a fost lansată duminică seară la ora locală 22:53 (06:53, luni, ora României) de la Centrul Spaţial Kennedy. La câteva minute după lansare, vehiculul spațial survola deja Oceanul Atlantic cu o viteză de aproximativ 9.700 de km/h, potrivit Agerpres.

În aproape nouă minute, racheta Space X, care are la bord trei bărbați și o femeie, s-a plasat pe orbita Pământului. Aceasta urmează să se conecteze cu ISS și să preia alți patru astronauți din componența echipajului laboratorului orbital.

Lansarea misiunii era programată pentru sâmbătă, însă a fost amânată cu 24 de ore din cauza vremii nefavorabile.

Staţia Spaţială Internaţională, printre puținele domenii în care SUA și Rusia mai colaborează

Capsula de zbor Dragon plasată în vârful rachetei Falcon 9, a fost deja utilizată în cadrul a patru misiuni precedente cu echipaj uman ce au fost realizate de compania SpaceX, deţinută de Elon Musk.

Cei patru pasageri ai săi sunt membrii misiunii Crew-8, a opta misiune ce asigură rotaţia regulată a echipajului american de pe ISS, o operaţiune asigurată de SpaceX pentru NASA.

https://x.com/SpaceX/status/1764492282038985078?s=20

Dintre astronauți, americanul Michael Barratt este singurul din cadrul misiunii Crew-8 care a vizitat deja Staţia Spaţială Internaţională. El se află la a treia misiune la bordul stației orbitale, notează sursa citată.

În schimb, misiunea va reprezenta prima călătorie spaţială pentru ceilalţi doi americani - Matthew Dominik şi Jeanette Epps -, precum şi pentru cosmonautul rus Alexander Grebenkin.

NASA şi agenţia spaţială rusă (Roscosmos) administrează împreună ISS. Instituțiile au stabilit un program de schimb de astronauţi, de ceea fiecare dintre ele trimite pe rând în spaţiu câte un membru al echipajului care provine din cealaltă ţară.

Acest program este derulat în continuare, în pofida războiului din Ucraina. În prezent, ISS este unul dintre puținele domenii de cooperare dintre Statele Unite și Rusia.

Membrii misiunii Crew-8 se vor alătura celor şapte astronauţi deja aflați la bordul care sunt deja prezenţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

După o perioadă de câteva zile alături de cei patru membri ai misiunii Crew-7 - o americancă, un danez, un japonez şi un rus -, aceştia din urmă vor reveni pe Terra la bordul propriei capsule Dragon.

NASA şi Roscomos monitorizează o "scurgere" apărută la Spația Spațială Internațională

Peste 200 de experimente ştiinţifice urmează să fie desfăşurate în timpul celor şase luni ce vor fi petrecute de echipajul Crew-8 la bordul staţiei orbitale, care este locuită în permanenţă de 23 de ani.

Vârsta staţiei orbitale are şi un dezavantaj. NASA şi Roscomos monitorizează o "scurgere" apărută la extremitatea unui modul rusesc din structura ISS şi al cărei debit a crescut recent, a declarat săptămâna trecută Joel Montalbano, managerul programului ISS din cadrul NASA.

În prezent, o trapă este închisă permanent pentru a izola scurgerea de restul staţiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE