Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: Tesla vrea să lanseze noi mașini electrice în 2025. Modelul de 25.000 de dolari, promis de Elon Musk de mai mulți ani

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Compania Tesla și-a anunțat furnizorii că vrea să înceapă producția unui nou vehicul electric la jumătatea anului 2025. Mașina ce are numele de cod "Redwood" ar fi un model crossover compact, au precizat surse citate de agenția Reuters.

Elon Musk, directorul general al Tesla, a stârnit interesul investitorilor și fanilor pentru mașini electrice accesibile și taxiuri robotizate (robotaxiuri) cu sisteme de conducere autonomă, după ce a anunțat că aceste vehicule ar urma să fie fabricate pe platforme concepute special pentru a reduce costurile de producție.

Printre modele se numără și o mașină de 25.000 de dolari, un preț care i-ar permite să concureze cu modele mai accesibile pe benzină și cu un număr tot mai mare de vehicule electrice ieftine, precum cel produse de compania chineză BYD.

În ultimul trimestru al anului 2023, BYD a depășit Tesla ca principal producător mondial de mașini electrice.

Elon Musk a promis modelul Tesla de 25.000 de dolari încă din 2020

Inițial, Elon Musk a promis că Tesla va fabrica o mașină de 25.000 de dolari în 2020, un plan pe care ulterior l-a abandonat și apoi a revenit asupra lui.

În prezent, cea mai ieftină mașină din gama Tesla este berlina Model 3 care are un preț de pornire de 38.990 de dolari în Statele Unite.

Elon Musk a anunțat în 2023 că este îngrijorat de impactul ratelor ridicate ale dobânzilor asupra cererii clienților pentru obiecte cu valoare mare, precum mașinile.

În 2023, Tesla a trimis furnizorilor ”cereri de oferte” sau invitații la licitații pentru modelul "Redwood" și a estimat un volum de producție săptămânal de 10.000 de vehicule, au precizat două dintre surse citate de Reuters.

Producția ar urma să înceapă în iunie 2025, arată sursele citate.

Lansarea următoarei generații de vehicule compacte a fost una dintre cele mai adresate întrebări de investitori către Tesla înainte de raportul trimestrial de miercuri după-amiază, în care se așteaptă ca aceasta să prognozeze o creștere de 21% a livrărilor din 2024, cu mult sub ținta anuală pe termen lung de 50% pe care Musk a stabilit-o în urmă cu aproximativ trei ani.

Musk a spus în luna mai că Tesla lucrează la două noi produse și se așteaptă să vândă cinci milioane de exemplare pe an.

Tesla vrea să lanseze un model ieftin de robotaxi

Tesla vrea să producă un robotaxi ieftin, precum și o mașină electrică de intrare în gamă, cu un preț de 25.000 de dolari, bazată pe aceeași platformă, reiese din biografia lui Musk, realizată de Walter Isaacson și publicată în septembrie.

În 2022, Musk a menționat că Tesla va produce un taxi cu tehnologie de conducere autonomă, cu un aspect futurist în 2024. De altfel, miliardarul a prezentat mai multe planuri de a înjumătăți costul de producție al următoarei generații de mașini electrice, însă nu a făcut public un calendar pentru lansări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE