Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Chinezii de la BYD vor construi o fabrică de mașini electrice în Ungaria

BYD, cel mai mare producător de vehicule electrice din China, va construi o fabrică de automobile în Ungaria. Anunțul a fost făcut vineri de compania chineză care are în plan să extindă pe piața europeană. De altfel, oficialii BYD sunt în etapa finală a negocierilor cu Guvernul de la Budapesta pentru uzina în care vor să investească mai multe milioane de euro, scrie publicația Financial Times.

Grupul chinez vrea să producă mașini electrice și baterii la o nouă fabrică din Szeged, un oraș din sudul Ungariei, au precizat trei surse cu informații despre discuții, conform FT.

Compania BYD este pregătită să construiască prima fabrică de autoturisme în Szeged, Ungaria, marcând un pas important spre mobilitatea ecologică în Europa. Această uzină de ultimă generație demonstrează angajamentul BYD față de dezvoltarea durabilă și economiile locale”, este mesajul publicat de BYD Europe, pe platforma X (fosta Twiter).

BYD, care este competitorul Tesla pe piața mașinilor electrice, are deja o fabrică în în orașul Komarom, unde asamblează autobuze electrice. Înființată în 2016, această a fost prima uzină BYD din Europa.

Grupul chinez își propune să domine piața vehiculelor electrice din Europa până în 2030, după cum preciza directorul executiv al companiei, Michael Shu, la începutul anului, pentru Financial Times.

Viktor Orban vrea să atragă investitori chinezi în Ungaria

Negocierile dintre BYD și oficialii din Ungaria erau joi încă în desfășurare, notează sursa citată. De altfel, reprezentanții companiei chineze și cei ai Guvernului de la Budapesta au refuzat să facă declarații despre investiție.

În schimb, premierul ungar Viktor Orban a anunțat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că se e așteaptă ca regiunea din sudul Ungariei, în apropiere de orașul Szeged, să aibă loc o creștere a nivelului de ocupare a forței de muncă, în urma unor investiții importante.

Ungaria a atras investiții din partea unor investitori chinezi importanți, în special producători de baterii pentru mașini electrice, care și-au adus proprii specialiști pentru a angaja personal în fabrici.

Producătorii chinezi de mașini care vor să aibă fabrici în Europa

Uzina BYD ar fi deveni astfel prima fabrică de automobile a unui producător chinez în Europa. În timp ce Nio și Great Wall Motor vizează piața europeană și se așteaptă să construiască fabrici în regiune, niciuna dintre companii nu și-a prezentat încă planurile de a muta producția pe continentul european.

Mai multe mărci chinezești caută să acapareze cote de piață în Europa, pe măsură ce continentul se orientează către vehiculele electrice. BYD este cel mai mare producător de vehicule electrice din China și, la începutul acestui an, a depășit Tesla, devenind cel mai mare vânzător de vehicule electrice din lume.

BYD a luat în calcul zone din Germania, Franța, Spania, Polonia și Ungaria pentru prima sa fabrică europeană. În China, are în construcție fabrici capabile să producă până la două milioane de mașini pe an.

BYD a vrut să cumpere o fabrică Ford din Germania

La un moment dat, chinezii au fost în discuții cu Ford pentru a cumpăra fabrica sa din Saarlouis, în Germania. În octombrie, Ford a declarat că un potențial cumpărător pentru acest amplasament s-a retras din discuții, fără a nominaliza compania.

La începutul acestui an, Orbán s-a întâlnit cu președintele și fondatorul BYD, Wang Chuanfu, după cum a relatat presa chineză.

Ungaria a atras un număr semnificativ de noi fabrici de automobile sau de baterii, în parte datorită apartenenței sale la Inițiativa ”Belt and Road” a Chinei.

China este cel mai mare investitor în fabricile europene de baterii, în Marea Britanie, Franța, Polonia și Ungaria fiind construite uzine care folosesc tehnologie chineză.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE