Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasadorul român în SUA: România, șanse ”mai mari ca niciodată” să intre în programul Visa Waiver

În relația cu Statele Unite ale Americii, România a ajuns la un punct important, istoric chiar. România a atins cea mai scăzută rată de refuz a vizelor din toată istoria relaţiei bilaterale.

Dacă în 2021, 17% din cei care solicitau o viză erau refuzați, în 2023 au fost peste 8%. Această rată de refuz este importantă, de nivelul ei depinde dacă vom putea călători peste ocean fără viză din 2025. Ca să fim acceptați în programul Visa Waver avem nevoie de o rată de 3%.

Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite a vorbit la Euronews România despre posibilitatea eliminării vizelor pentru românii care vor să meargă în Statele Unite. Acesta a spus că există șanse ca acest lucru să se producă în 2025, cu condiția ca rata de refuz să scadă sub 3% în anul fiscal 2024.

„Eu am avansat anul 2025 pentru eliminarea vizelor. Sunt în continuare foarte optimist pentru că există o intenție politică clară, atât la Washington, cât și la București ca ambele guverne să fac tot ce este necesar pentru ca cerințele programului de scutire de vize să fie îndeplinite. Mai este un drum lung, complicat și acest drum vizează această scădere a ratei de refuz la sub 3%. Conform legislației americane, țările eligibile trebuie să obțină o rată de refuz la vize de mai puțin de 3% pentru precedentul an fiscal.

Există o gamă largă de motive pentru refuzuri, inclusiv lipsa dovezilor convingătoare pentru aplicanți care nu intenționează să se reîntoarcă în România după ce ajung în SUA. Ambasada Statelor Unite de la București a lansat o campanie, împreună cu alte entități, de a promova un program de reînoire a vizelor fără interviu. Deci aici avem speranțe că românii încurajează această procedură simplificată, vor aplica și vor crește numărul aplicațiilor de succes.

Cred că șansele sunt mai mari ca niciodată. Trebuie să înțelegem că este un efort birocratic foarte intens pe ambele maluri ale Atlanticului.”, a spus Andrei Muraru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE