Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA restricționează vizele. Persoanele din România, Slovacia și Ucraina care au și cetățenie maghiară ar putea avea probleme

SUA au limitat participarea Ungariei la programul său Visa Waiver, din cauza preocupărilor legate de securitate în ceea ce privește noile pașapoarte emise între 2011 și 2020.

Măsura fără precedent este un răspuns la preocupările legate de securitate. Deocamdată, doar Ungaria este afectată, dintre cele 40 de țări care participă la programul american.

01/08/2023 , 19:56

Guvernul Ungariei a reacționat imediat

SUA au solicitat guvernului de la Budapesta date personale despre etnicii maghiari cu dublă cetăţenie care trăiesc în afara graniţelor ţării, potrivit Ministerul de Interne, denunţând "lacune de securitate" în politica de naturalizare în masă desfăşurată de premierul Viktor Orban din 2011. Numai că ungurii nu sunt de acord, "deoarece este în joc securitatea etnicilor maghiari", după cum a precizat Ministerul, care susține că administraţia preşedintelui Joe Biden "se răzbună pe maghiari".

Conform noilor restricții, permisiunea acordată ungurilor de a călători în SUA "va avea o durată redusă de la doi ani la un an" şi va fi valabilă "doar o singură dată", după cum precizează Ambasada SUA la Budapesta.

Înainte de noile restricții, maghiarii, la fel ca cetăţenii din alte 39 de ţări, puteau călători liber în SUA, timp de trei luni, de câte ori doreau, după o cerere de autorizare electronică, valabilă timp de doi ani. Washingtonul a ameninţat de mai multe ori că le impune aceste restricţii, din cauza distribuirii a a aproape un milion de paşapoarte de către Ungaria, care are o populaţie de 10 milioane de locuitori, etnicilor maghiari din ţările vecine. SUA susțin că reţele criminale au putut profita de această situație, facilitată și de premierul naţionalist Viktor Orban, pentru a obţine în mod fraudulos paşapoarte, conform AFP.

Cum modifică SUA programul Visa Waver

Prin Visa Waiver, cetățenii din țările participante pot călători în SUA în scop turistic sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile fără viză, având nevoie doar de un așa-numit sistem electronic de autorizare a călătoriilor.

De acum înainte, valabilitatea pentru deținătorii de pașapoarte maghiare va fi redusă de la doi ani la un an, iar sistemul de autorizare va fi valabil doar pentru o singură utilizare. Măsura Washingtonului vine într-un moment în care relația Ungariei cu partenerii occidentali s-a deteriorat masiv.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE