Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rata de refuz a vizelor pentru SUA, cel mai scăzut nivel. România ar putea intra în Visa Waiver în 2025

Rata de refuz a vizelor pentru SUA solicitate de cetățenii români a înregistrat, anul trecut, cel mai scăzut nivel, de 8,79%. Au fost luate în calcul cererile din anul fiscal 2023 (1 octombrie 2022 - 30 septembrie 2023).

Potrivit Ambasadei României în Statele Unite, vorbim despre cea mai scăzută rată de refuz al vizelor din toată istoria relaţiei bilaterale România-Statele Unite.

România se află într-o scădere a ratei de refuz accelerată în ultimii trei ani:

  • 2021 - 17,03%
  • 2022 - 12,61%
  • 2023 - 8,79%

Scăderea înregistrată faţă de anul fiscal precedent este de 3,82%.

Dintre cele trei ţări din Uniunea Europeană candidate, dar care nu sunt parte a programului Visa Waiver, România are acum în termeni procentuali cea mai importantă scădere.

"Mai este un drum lung, dar suntem foarte optimişti”

Republica Cipru a scăzut de la 6,22% la 4,48%, iar Bulgaria a înregistrat o creştere de la 10% în 2022 la 11,61% anul trecut, scrie Agerpres.

"Mai este un drum lung, dar suntem foarte optimişti întrucât există o intenţie politică reală de a include România în Visa Waiver Program, iar ambele guverne sunt pe deplin angajate ca toate cerinţele programului de scutire de viză să fie îndeplinite. Dacă totul merge conform planului şi nu apar dificultăţi majore, putem estima că România va face parte din programul american de scutire de viză anul viitor", a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, citat pe pagina de Facebook a ambasadei României la Washington.

Pentru ca România să intre în programul Visa Waiver, rata de refuz trebuie să scadă sub 3%, declara în februarie 2023 la Bucureşti senatorul american democrat Dick Durbin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE