Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii își pot reînnoi vizele pentru SUA fără interviu. Actele necesare pentru a obține o nouă viză

Ambasada SUA a anunțat, joi, că românii care dețin vize pentru SUA și vor să le reînnoiască o pot face fără a mai susține interviul.

Ambasada promovează un program de reînnoire a vizelor fără interviu cu scopul de a aproba "un număr record de vize pentru cetăţenii români eligibili în anul fiscal 2024".

Cum se obține o nouă viză pentru SUA

Solicitanţii de viză care doresc să beneficieze de acest serviciu trebuie să viziteze pagina ”Reînnoire Viză” pentru a afla mai multe detalii despre criteriile specifice pentru reînnoirea vizei fără interviu.

Pagina web dedicată programărilor pentru interviu va propune solicitanţilor o serie de întrebări care să reflecte criteriile de eligibilitate pentru reînnoirea vizelor. Solicitanţii eligibili vor fi rugaţi să tipărească pagina de confirmare "Fără Interviu" şi să depună documentele necesare la unul dintre birourile firmei de curierat din România.

Actele necesare pentru reînnoirea vizei pentru SUA

  • paşaport (cel valabil şi cel anterior);
  • pagina de confirmare a formularului DS-160;
  • fotografii recente;
  • chitanţa pentru taxa de viză sau dovada plăţii;
  • pagina de confirmare "Fără Interviu";
  • documentele corespunzătoare în funcţie de categoria de viză solicitată

Când ar putea călători românii în SUA fără vize

Anunțul vine în condițiile în care ambasadorul român la Washington, Andrei Muraru, a declarat recent că românii ar putea călători în SUA, de la 1 decembrie 2025, fără vize. ”În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi - e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a spus Andrei Muraru într-un interviu la Digi24.

Anterior, Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București, a declarat că România va adera la ”Visa Waiver”, programul de scutire de viza al Statelor Unite ale Americii, cel mai devreme la începutul anului 2025.

De ce nu este România în programul Visa Waiver

În septembrie 2022, președintele Klaus Iohannis declara că România nu îndeplinește condițiile tehnice pentru a intra în programul Visa Waiver.

Motivul se referă la rata de respingere a cererilor de viză ale cetățenilor români. În anul fiscal american 2020, rata de refuz era în jurul valorii de 10%. În 2021, rata de respingere a crescut la 17%.

România trebuie să aibă o rată de refuz sub 3%, acesta fiind ultimul criteriu care trebuie stabilit pentru ca țara noastră să poată intra în programul Visa Waiver.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE