Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Când pot scăpa românii de vizele pentru SUA. Anunțul făcut de ambasadorul României la Washington

Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, a anunțat data când românii ar putea să călătorească în SUA fără viză: 1 decembrie 2025, într-un interviu Digi24.

28/09/2023 , 12:51

Ambasadorul României la Washington: „Un moment simbolic”

Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington: „România va accede cu siguranță în programul Visa Waiver în anul 2025. Sigur că e un traseu lung, dar așa cum arată lucrurile în acest moment, n-avem îndoiala că nu se va întâmpla”.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi - e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”.

Știrea inițială:

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București, a declarat că România va adera la ”Visa Waiver”, programul de scutire de viza al Statelor Unite ale Americii, cel mai devreme la începutul anului 2025.

"Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun," a declarat ambasadoarea SUA, conform Agerpres.

Kathleen Kavalec s-a aflat luni la Oradea, pentru a deschide expoziţia ”Noi, Poporul/We the People", care celebrează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România.

Principalele avantaje ale programului Visa Waiver pentru români

În prezent, cetățenii români nu pot călători pe teritoriul Statelor Unite ale Americii fără viză. Însă, includerea României în programul Visa Waiver ar permite cetățenilor români să poată călători în SUA fără a avea nevoie de viză. De mai mulți ani, se fac demersuri pentru ca țara noastră să fie parte a programului Visa Waiver, însă, momentan, nu sunt îndeplinite condițiile tehnice.

Ce este programul Visa Waiver

Programul Visa Waiver permite majorității cetățenilor țările care participă la acest program să călătorească pe teritoriul SUA în scopt turistic sau de afaceri pe o periaadă de maximum 90 de zile, fără a fi nevoie de o viză.

Înainte de călătorie, cetățenii trebuie să solicite autorizația prin Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA).

Ce țări fac parte din programul Visa Waiver

Andorra, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Chile, Coreea de Sud, Croația, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letona, Liechtenstein, Lituania, Lixemburg, Malta, Monaco, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Taiwan.

De ce nu este România în programul Visa Waiver

În septembrie 2022, președintele Klaus Iohannis declara că România nu îndeplinește condițiile tehnice pentru a intra în programul Visa Waiver.

Motivul se referă la rata de respingere a cererilor de viză ale cetățenilor români. În anul fiscal american 2020, rata de refuz era în jurul valorii de 10%. În 2021, rata de respingere a crescut la 17%.

România trebuie să aibă o rată de refuz sub 3%, acesta fiind ultimul criteriu care trebuie stabilit pentru ca țara noastră să poată intra în programul Visa Waiver.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE