Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antony Blinken și Klaus Iohannis au discutat despre Visa Waiver, criza energetică și sprijinrea Ucrainei

Prezent în România pentru Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice, secretarul de stat american Antony Blinken a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis şi secretarul de stat american Blinken au avut un schimb de opinii "substanţial" cu privire la contextul regional complex, marcat de exacerbarea efectelor economice, sociale şi umanitare ale continuării agresiunii Rusiei în Ucraina şi, respectiv, la măsurile luate pentru implementarea deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, adoptate în timpul Summitului Alianţei de la Madrid, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

"Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru rolul asumat de preşedintele SUA, Joseph R. Biden, şi de Administraţia de la Washington pentru asigurarea unităţii în cadrul comunităţii transatlantice şi realizarea unei coordonări strânse între liderii transatlantici şi globali în vederea gestionării situaţiei de securitate din vecinătatea ţării noastre, cu impact asupra securităţii euroatlantice", precizează sursa citată.

Şeful statului a adresat mulţumiri pentru suplimentarea recentă a prezenţei militare americane în România, în scopul consolidării posturii de descurajare pe Flancul estic al NATO şi ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni.

El a evocat caracterul istoric al deciziilor luate de aliaţi la Madrid şi a apreciat necesitatea implementării imediate şi cuprinzătoare, reuniunea ministerială de la Bucureşti fiind un pas important în pregătirea unor hotărâri suplimentare cu privire la consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe întreg Flancul estic, inclusiv la Marea Neagră, la viitorul Summit de la Vilnius.

În cadrul discuţiilor au mai fost abordate subiecte privind continuarea sprijinului aliaţilor pentru Ucraina, context în care secretarul de stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru demersurile consistente şi multidimensionale ale României, atât prin acordarea de asistenţă directă, sprijin pentru refugiaţi, respectiv pentru tranzitul de cereale, cât şi prin coordonarea eforturilor internaţionale în sprijinul ţării vecine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE