Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olena Zelenska, despre războiul din Ucraina, la Forumul Aspen din București: „Vor să ne distrugă, dar, în schimb, câștigăm mai mult”

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a intervenit în timpul Forumului Aspen, organizat la București, pentru a atrage atenția asupra războiului din Ucraina, adăugând că acest conflict afectează întreaga lume, din cauza amenințării la adresa principiilor morale ale întregii omeniri. Olena Zelenska nu este prezentă la București, ci a transmis un mesaj video.

Olena Zelenska: „Vor să ne distrugă”

„De ce face Rusia asta? Eu cred că e din cauză că țara este teroristă. A fost scufundată în întuneric atât de mult timp, încât vrea să îl răspândească și altora, dar nu va reuși. Lumina noastră strălucește. Peste tot în Ucraina se înființează acum astfel de centre, unde oamenii se pot încălzi, își pot reîncărca dispozitivele, simt că nu sunt singuri și că nu sunt abandonați. Noi numim aceste centre „de invincibilitate”. Vor să ne distrugă, dar, în schimb, câștigăm mai mult. Lucrătorii noștri din sectorul energetic sunt acum eroi, ca militarii noștri. În fiecare zi merg la muncă știind că sunt țintele rușilor, dar ei merg pentru că ucrainenii sunt hotărâți să reziste acestei ierni pentru a rămâne liberi. Principala noastră sarcină acum este să încălzim și să reîncărcăm Ucraina, la propriu, atât cât va fi necesar. Asta este exact ceea ce face fundația mea și mi-ar plăcea să invit pe oricine care vrea ca această țară, care luptă împotriva agresiunii și a ocupației, să reziste, și iată de ce este foarte greu de contracarat doar prin caritate. Spitalul din Vilniansk a fost distrus de o rachetă rusească. Un bebeluș născut în acest spital cu o zi înainte a murit din cauza rachetelor rusești, pentru că Rusia nu lovește doar în sectorul energetic”, a declarat Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei, la Forumul Aspen, organizat la București.

Ea a mai adăugat că în ziua în care „Parlamentul European a catalogat Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, acest regim a marcat ziua prin distrugerea unor clădiri rezidențiale din Herson și Vîșhorod”.

„Prin urmare, asistența militară este la fel de importantă pentru noi, iar apărarea aeriană este deosebit de importantă. Îi îndemnăm pe toți să facă tot ce este posibil în acest sens. Războiul din Ucraina afectează întreaga lume, în primul rând, din cauza amenințării la adresa principiilor morale ale întregii omeniri. Acum, toți suntem supuși testelor de rezistență. Toată lumea este testată, de la stat la cetățean, dacă să ajute victima sau să se întoarcă din drum, să lase agresiunea nepedepsită sau nu. Știu că toți oamenii de aici sunt ghidați de principiile umanității. Cred că noi suntem aliați în lupta pentru asta, pentru viața și libertatea fiecărui om”, a mai spus Olena Zelenska.

Forumul Aspen are loc marți și miercuri la București

Forumul Aspen, ajuns la cea de a unsprezecea ediţie, are loc marţi şi miercuri la Bucureşti, iar printre participanţi se numără şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Printre cei care vor lua cuvântul în cadrul evenimentului sunt anunţaţi: secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, ministrul ceh al Afacerilor Externe, Jan Lipavsky, ministrul canadian al Afacerilor Externe, Melanie Joly, vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

Evenimentul este organizat de Institutul Aspen România şi German Marshall Fund of the United States, cu susţinerea NATO, fiind cofinanţat de Uniunea Europeană şi USAID.

Tot marţi şi miercuri, la Bucureşti are loc Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE