Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Românii, încurajați să reînnoiască viza pentru SUA. Ambasadoarea SUA în România, mesaj în limba română

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, I-a oferit un interviu exclusiv lui Vitalie Cojocari la Euronews România.

18/10/2023 , 22:42

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec: „România e un aliat cheie în cadrul NATO”

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec: „România e un aliat cheie în cadrul NATO. De fapt, este un aliat model pentru că România și-a îmbunătățit capacitățile de apărare, cheltuielile pentru apărare, așa că noi vedem România ca pe un aliat important și apropiat în contextul parteneriatului NATO”.

Este Rusia o amenințare pentru România, pentru NATO și pentru SUA?

„NATO există pentru a proteja toate țările din cadrul alianței de orice amenințare, inclusiv de o amenințare care poate fi reprezentată de o țară cum este Rusia. Întregul scop este descurajarea și apărarea și suntem mult mai puternici dacă o facem împreună”.

„Dacă vă gândiți la începutul războiului din Ucraina, au fost mulți analiști care credeau că Ucraina nu va putea rezista unui astfel de atac, dar vedem că ucrainenii rezistă, sunt hotărâți să își apere țara și am mai văzut că rușii nu au capacitățile pe care toată lumea crederea că le au”.

România, prima țară din afara SUA cu un centru de explorare a energiei NuScale

De ce România?

Kathleen Kavalec: „Pentru că România a fost deja un lider în domeniul energiei în Europa, și-a diversificat sursele de energie și sunteți deja experți în energia nucleară, spre deosebire de alte țări din Europa, care nu au capacitate nucleară. Deci, aveți deja expertiza, cunoștințele în domeniul energiei nucleare, Centrala nucleară de la Cernavodă există deja de mulți ani cu rezultate bune, fără niciun accident, deci expertiza există aici, cât și interesul de a extinde aprovizionarea cu energie din surse regenerabile, dar și energie verde”.

„Multe țări se confruntă cu dezinformarea”

„Cred că multe țări se confruntă cu probleme de dezinformare, cu lipsa unei educații mediatice, cu circulația știrilor false. Deci, cu sigurață este nevoie să investim în educarea mediatică. Susținem programe atât pentru a îmbunătăți calitatea jurnalismului, cât și calitatea educării media a populației, pentru a încerca să ajutăm cu program care combat dezinformarea”.

Mesajul în limba română al ambasadoarei Kathleen Kavalec

„Sunt foarte bucuroasă să fiu din nou aici în România. Am avut și înainte, când am lucrat aici, ca atașat cultural, o experiență minunată. Am descoperit tot ce are România de oferit turiștilor, o viață interesantă aici, și este o mare onoare să fiu numită ambasador și sper să am oportunitatea să călătoresc mai mult și să cunosc mai bine țara aceasta”.

Ambasadoarea SUA: ”Lucrăm cu România pentru a o include în programul Visa Waver”

Ambasadoarea SUA îi încurajează pe românii care dețin vize pentru SUA să le reînnoiască. Creșterea solicitărilor ar putea ajuta la includerea României în programul de scutire de viză Visa Waver. Kathleen Kavalec a explicat procesul la Vocile care contează.

”Momentan lucrăm îndeaproape cu România pentru a o include în programul Visa Waver (n.r. scutire de viză). Este un proces în desfășurare care implică semnarea unor acorduri de ambele părți în privința schimbului de informații, ceea ce implică și reducerea ratei de refuzuri pentru Visa, condiție cerută de legislația americană.

Vedem că trendul legat de această rată merge într-o direcție bună. Dați-mi voie să-i încurajez pe cei care ne privesc, dacă ați avut deja o viză și vreți să o reînnoiți, ne dorim mai multe reînnoiri din partea celor care dețin vize, pentru că ne ajută în acest proces de a include România în program în anii viitori,” a explicat Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România.

Cum se obține o nouă viză pentru SUA

Ambasada SUA a anunțat în luna septembrie că românii care dețin vize pentru SUA și vor să le reînnoiască o pot face fără a mai susține interviul.

Solicitanţii de viză care doresc să beneficieze de acest serviciu trebuie să viziteze pagina ”Reînnoire Viză” pentru a afla mai multe detalii despre criteriile specifice pentru reînnoirea vizei fără interviu.

Pagina web dedicată programărilor pentru interviu va propune solicitanţilor o serie de întrebări care să reflecte criteriile de eligibilitate pentru reînnoirea vizelor. Solicitanţii eligibili vor fi rugaţi să tipărească pagina de confirmare "Fără Interviu" şi să depună documentele necesare la unul dintre birourile firmei de curierat din România.

Actele necesare pentru reînnoirea vizei pentru SUA

  • Paşaport (cel valabil şi cel anterior);
  • Pagina de confirmare a formularului DS-160;
  • Fotografii recente;
  • Chitanţa pentru taxa de viză sau dovada plăţii;
  • Pagina de confirmare "Fără Interviu";
  • Documentele corespunzătoare în funcţie de categoria de viză solicitată.

De ce nu este România în programul Visa Waiver

În septembrie 2022, președintele Klaus Iohannis declara că România nu îndeplinește condițiile tehnice pentru a intra în programul Visa Waiver.

Motivul se referă la rata de respingere a cererilor de viză ale cetățenilor români. În anul fiscal american 2020, rata de refuz era în jurul valorii de 10%. În 2021, rata de respingere a crescut la 17%.

România trebuie să aibă o rată de refuz sub 3%, acesta fiind ultimul criteriu care trebuie stabilit pentru ca țara noastră să poată intra în programul Visa Waiver.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE