Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un robot cu inteligență artificială previne formarea de gropi pe drumuri. Cum funcționează tehnologia testată în Marea Britanie

Un nou robot dotat cu inteligență artificială a fost folosit pentru prima oară pe drumurile din Marea Britanie pentru a preveni formarea gropilor din asfalt. Sistemul de reparare autonomă a drumurilor a reușit să umple cu smoală fisurile apărute pe drumurile din comitatul Hertfordshire.

Pentru că este dotat cu inteligență artificială, dispozitivul revoluționar are capacitatea de a depista fisurile sau denivelările de pe șosea, pe care le umple, în așa fel încât să prevină formarea gropilor care îi nemulțumesc pe șoferi. Mai mult, folosirea acestuia scutește timp și bani.

Robotul care folosește o tehnologie de imagistică de ultimă generație a fost creat de compania Robotiz3d, alături de cercetători din cadrul Universității din Liverpool, în colaborare cu inginerii de la drumuri din cadrul Consiliului comitatului Hertfordshire (HCC), potrivit Yahoo News.

Autoritățile britanice au anunțat că robotul a fost testat cu succes în orașul Potters Bar. A fost prima oară când prototipul a fost folosit în afara laboratorului de când a început să fie dezvoltat, în urmă cu aproape patru ani.

Numai în acest an, în comitatul Hertfordshire au fost reparate peste 40.000 de gropi, motiv pentur care oficialii spun că vor să testeze noua tehnologie pentru repararea drumurilor.

"Testul reprezintă un alt pas în direcția cea bună pentru a rezolva problema gropilor cu care se confruntă această țară. După o nouă iarnă ploioasă, știm că este posibil să asistăm la o creștere a numărului de gropi care se formează pe măsură ce suprafața drumului se reface din cauza apei care pătrunde în fisuri. De aceea, am depus eforturi susținute pentru a repara peste 40.000 de gropi în acest an, prin testarea unor tehnici noi, iar cu ajutorul acestei tehnologii de ultimă generație am putea preveni formarea gropilor”, a spus Reena Ranger, reprezentant al Consiliul comitatului Hertfordshire responsabil cu drumurile, potrivit unui comunicat al instituției.

Cum funcționează robotul cu inteligență artificială care repară drumurile

Robotul ”Arrest prevent” depistează fisurile, gropile și alte defecte ale drumurilor cu ajutorul inteligenței artificiale. Apoi, acesta umple automat fisurile pentru a împiedica pătrunderea apei de suprafață, ceea ce, la rândul său, ajută la prevenirea formării gropilor.

Dezvoltatorii spun că acest prototip va fi testat în continuare, înainte ca dispozitivul să poată intra în producție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE