Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE anunță noi măsuri de adaptare la schimbările climatice. Care sunt cele mai afectate domenii

Comisia Europeană a dezvăluit o nouă strategie prin care vrea să stimuleze capacitatea statelor membre de a se adapta la efectele negative ale schimbărilor climatice. Planul a fost anunţat la o zi după ce Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a avertizat că statele membre UE nu fac suficiente eforturi împotriva riscurilor. Mecanismele de prognoză, dar și cele de intervenție în caz de dezastre vor deveni mai accesibile pentru state.

Strategia Comisiei Europene își propune să îmbunătățească nivelul de adaptare al țărilor la secete, inundaţii, incendii forestiere, boli, pagube în agricultură sau valuri de căldură. Agenția Europeană de Mediu a identificat sectoarele care pot fi afectate sever. Alimentația, sănătatea, ecosistemele – și în principal resursele de apă, infrastructura critică (energie, apă sau transporturi), dar și economia și finanțele sunt afectate de schimbările climatice.

Potrivit Agenției Europene de Mediu, Uniunea Europeană nu este pregătită pentru a face față și a se adapta la pericole iminente precum incendiile, penuria de apă şi efectele acestora asupra producţiei agricole.

Regiunile de coastă, dimpotrivă, se vor confrunta cu inundaţii, eroziune şi intruziunea apei sărate. Europa de Sud este „expusă în special riscului de incendii forestiere şi impactului căldurii şi deficitului de apă asupra producţiei agricole, muncii în aer liber şi sănătăţii umane".

Printre măsurile concrete din strategie, Comisia va furniza servicii de avertizare mai rapidă: Serviciul Satelitar de Avertizare de Urgență Galileo va deveni disponibil, în 2025, pentru a comunica informații de avertizare către persoane, afaceri și autorități publice chiar și atunci când sistemele de avertizare terestre sunt nefuncționale.

În același timp, planificarea și întreținerea infrastructurii critice va ține cont de noi reguli pentru a face față riscurilor. Și sistemele de ajutor reciproc între statele membre, cum ar Mecanismul de Protecție Civilă al UE și Fondul de Solidaritate al UE, vor fi mai ușor de accesat în caz de nevoie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE