Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România a respins oficial solicitarea companiei Huawei de a avea acces la rețeaua 5G din țara noastră

Solicitarea companiei Huawei, aceea de a avea acces la rețeaua 5G din România, a fost respinsă, iar decizia a fost publicată în Monitorul Oficial. Din 2021, România are o lege prin care ține la distanță companiile chineze de infrastructurile informatice și de comunicații de interes național, din cauza suspiciunilor privind implicarea statului comunist chinez în activități de spionaj tehnologic.

Huawei, interzis în rețeaua 5G din România

Decizia a fost luată "ca urmare a evaluărilor realizate de către instituțiile cu responsabilități în domeniu, din perspectiva riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării țării și prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaționale din care România face parte, al Uniunii Europene și al parteneriatelor strategice bilaterale".

Un studiu realizat anul trecut, care analiza cota de piață a Huawei în Europa, arăta că România se află printre țările UE cu cea mai mare dependență de echipamentele chinezești în rețeaua 5G. Conform acestui studiu, țara noastră se bazează pe tehnologia chineză pentru 79% din rețeaua sa 5G și se află pe locul al doilea, după Cipru.

Decizia de a interzice accesul Huawei la rețeaua 5G vine în contextul în care, în 2023, Guvernul a dat autorizație companiei Lenovo să participe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE