Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Renault va lansa opt noi mașini prin investiții de trei miliarde de euro. Modelul derivat din Sandero, lansat în Brazilia

Compania franceză Renault, proprietarul Dacia, a anunțat miercuri că va realiza investiții de trei miliarde de euro până în 2027, cu scopul de a lansa opt noi mașini. De asemenea, își propune să crească vânzările de vehicule electrice în afara Europei.

Primul dintre noile modele Renault este Kardian, un SUV de mici dimensiuni, derivat din Dacia Sandero. Mașina a fost prezentată marți în Brazilia și va fi lansată pe piața din America Latină și în Maroc, în anul 2024, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Strategia de relansare concepută de grupul francez încă din anul 2021 prevede că Renault se axează pe segmente profitabile din Europa. În principal, este vorba despre mașini electrice și modele compacte.

Renault a pierdut Rusia, a doua cea mare piață a grupului, din cauza războiului din Ucraina. Din acest motiv, compania franceză a devenit mai dependentă de piața europeană. În primele nouă luni ale anului 2023, aproape 69% din vânzările Renault au fost realizate în Europa, în creștere cu 63% față de perioada similară a anului trecut.

”Pe măsură ce înnoirea produselor noastre dă rezultate în Europa, vom face acum marca mai globală şi mai profitabilă”, a declarat directorul mărcii Renault, Fabrice Cambolive, potrivit sursei citate.

Renault vrea să producă o camionetă 4X4 hibridă

În jurul anului 2027, Renault își propune ca o treime din vânzările realizate în Europa să fie reprezentate de mașini electrice și modele hibride.

Cinci din cele opt noi modele vor fi de tip compact sau mai mari ”pentru a poziţiona marca pe segmentele cele mai valoroase”, au mai precizat reprezentanții Renault.

Modelele vor fi bazate pe două noi platforme globale. Prima este o platformă modulară care include Kardian, pentru asamblare în America Latină, Turcia, Maroc şi India. De asemenea, aceasta va fi baza pentru o camionetă 4X4 hibridă. Renault a prezentat un concept al acestui vehicul, denumit Niagara, în Brazilia.

Cea de-a doua platformă globală a Renault va fi destinată vehiculelor produse în Coreea de Sud, așa cum prevede parteneriatul semnat în 2022 între Renault şi Geely. Prima mașină marca Renault Korea Motors, bazată pe această platformă, va fi lansată în 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE