Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parteneriatul Geely - Renault. Grupul chinez include opt fabrici de motoare în alianță

Grupul auto chinez Geely a anunțat că va include opt uzine din China, precum și una din Suedia, în viitorul parteneriat cu Renault și gigantul Saudi Aramco care mizează pe producția de motoare cu combustie, au anunțat surse citate de agenția Reuters.

Parteneriatul anunțat de Renault și Geely încă din noiembrie 2022 se numește ”Horse” și va avea ca scop furnizarea de motoare pe combustie și tehnologie hibridă brandurilor din joint venture, precum și altor companii auto. Renault și Geely vor să ajungă la 19.000 de angajați și la o cifră de afaceri de 15 miliarde de euro pe an, notează Agerpres.

De altfel, Renault anunțase că ”Horse” va dispune de 17 fabrici, opt ale producătorului auto francez în America Latină, Europa şi Turcia, și nouă ale chinezilor de la Geely.

Sursele citate de agenția Reuters au precizat că dintre cele nouă fabrici alocate de Geely şi Aurobay, o fostă divizie specializată pe motoare pe combustie înfiinţată de Volvo Cars şi Geely în anul 2021 , opt se află în China, iar una în orașul Skovde din Suedia.

Mai mult, viitorul joint venture va include şi două centre de cercetare-dezvoltare (R&D) ale Geely-Aurobay, unul la Hangzhou Bay în China şi altul la Gothenburg în Suedia. Totodată, Renault va contribui cu trei centre de cercetare-dezvoltare amplasate în Europa şi America de Sud.

"Asta arată că amprenta este una foarte complementară şi echilibrată la nivel global", a afirmat una dintre surse pentru agenția Reuters.

Geely pune la bătaie fabrici care produc motoare, dar nu pentru mașini electrice

În cadrul parteneriatului, Geely va veni cu toate uzinele sale care produc motoare şi sisteme de transmisie, dar nu şi cele în care sunt fabricate sisteme de propulsie electrice.

În schimb, Renault a decis ca tehnologia din domeniul vehiculelor electrice să rămână separată de divizia ”Horse”, în așa fel încât să se concentreze pe divizia sa "Ampere".

Potrivit sursei citate, Geely şi Renault au anunţat deja că joint venture-ul lor ar urma să aibă o capacitate anuală de producţie de peste cinci milioane de motoare şi sisteme de transmisie şi pentru automobile cu ardere internă, hibride şi hibride de tip plug-in.

Gigantul petrolier Aramco din Arabia Saudită, care la începutul acestei luni a fost de acord cu preluarea unei participaţii minoritare la noua societate mixtă dedicată motoarelor pe combustie, înfiinţată de producătorii auto Renault SA şi Zhejiang Geely Holding, ar urma să vină cu expertiza sa în domeniul combustibililor sintetici şi hidrogenului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE