Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania, de acord cu proiectul Uniunii Europene privind combustibilii sintetici pentru mașini

Germaniei îi surede propunerea Uniunii Europene de a rezolva disputa legată de planificata interdicţie în blocul comunitar a vânzărilor de maşini noi cu motoare pe combustie din 2035.

Totuși, țara a cerut asigurări clare de la Bruxelles că vehiculele care folosesc combustibili sintetici vor fi permise dincolo de termenul limită, transmite Reuters.

Într-o solicitare trimisă Comisiei Europene şi consultată de Reuters vineri, Ministerul Transporturilor din Germania salută propunerea UE care permite vânzarea maşinilor echipate cu motoare cu combustie, care folosesc exclusiv combustibili sintetici, dar a cerut ca legislaţia să permită înmatricularea lor şi după 2035.

După mai multe luni de negocieri, Parlamentul European, Executivul comunitar şi statele membre UE au convenit anul trecut ca termen limită anul 2035 pentru retragerea maşinilor care emit dioxid de carbon.

Reglementarea interzice vânzarea mașinilor noi cu motoarea de combustie, după 2035

Aceste reglementări vor face imposibilă vânzarea de maşini noi cu motoare pe combustie după 2035.

Dar, luna aceasta, principala politică a blocului comunitar destinată să accelereze tranziţia Europei la vehiculele electrice a fost pusă pe pauză, după ce Germania şi-a exprimat, în ultimul moment, opoziţia faţă de această iniţiativă. Berlinul vrea să fie permise vânzările de maşini noi cu motoare pe combustie dacă utilizează combustibili sintetici.

Într-un mesaj postat vineri pe Twitter, ministrul Transporturilor din Germania, Volker Wissing, a scris: "Vrem ca maşinile care folosesc combustibili prietenoşi cu mediul să poată fi înmatriculate în viitor".

Deşi nu este pe agenda oficială, problema ar putea fi discutată vineri la summitul UE.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, crede că disputa între Ministerul Transporturilor din Germania şi Comisia Europeană este acum rezolvată şi problema ar trebui reglementată marţi, când are loc reuniunea miniştrilor Energiei din UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE