Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Relațiile dintre Bulgaria și Rusia, tot mai tensionate. Moscova a blocat accesul credincioșilor la o biserică din Sofia

Relațiile dintre Bulgaria și Rusia sunt tot mai tensionate. Ultimul incident a implicat bisericile ortodoxe din cele două țări, după ce trei preoți ruși au fost expulzați de la Sofia, sub acuzații de spionaj. Moscova a reacționat și a blocat accesul credincioșilor la o biserică din capitala bulgară. 

Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare încearcă să detensioneze relațiile cu Biserica Ortodoxă Rusă. Problemele au apărut când autoritățile bulgare au expulzat trei clerici ruși, pe 20 septembrie, pe care îi acuzau de „amenințare la adresa securității naționale”.  Adică de spionaj. Ambasada Rusiei la Sofia a blocat unilateral accesul în Biserica rusă Sfântul Nicolae. Conflictul a devenit unul religios, politic și juridic.  

Delyan Peevski, parlamentar liberal, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi: ”Înțelegeți ce se întâmplă? O biserică a fost închisă cu lacătul. Există autoritatea statului, există guvern, iar biserica este închisă. Cum adică? Oamenii protestează, vor să se roage, ceea ce este normal. Până la urmă, trebuie să se arate că există puterea statului.”

Toate forțele politice apără decizia guvernului bulgar și vor ca biserica să fie deschisă. Patriarhia rusă a susținut că e gata să trimită un nou reprezentant la Sofia și să redeschidă biserica. Guvernul bulgar dorește reluarea slujbelor de către preoți bulgari, în timp ce clericii ezită, deoarece vor să evite un conflict între bisericile ortodoxe din Rusia și Bulgaria. 

Mitropolitul Gavriil, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Bulgare: ”Aceasta este o biserică, care a fost construită ca biserică de ambasadă, de către ruși. Nu a aparținut niciodată altcuiva decât Rusiei și ambasadei Rusiei.”

Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare susține că nu are nicio implicare în redeschiderea bisericii ruse. Potrivit majorității clericilor, nu există nicio îndoială că aceasta este rusă. 

Mitropolitul Ciprian, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Bulgare: ”Sperăm că lăcașul va fi deschis în curând, dar nu depinde de Biserica Ortodoxă Bulgară. Decizia ar trebui luată în conformitate cu Dreptul Canonic. O comisie ar trebui să verifice, la Sofia și la Moscova, statutele serviciilor sfinte și să decidă.”

Pământul bisericii ruse a fost donat Rusiei în 1882 de către consiliul municipal al capitalei bulgare. Titlul de donație se află în arhivele de la Sofia și este încă valabil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE