Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scriitorul Kim Stanley Robinson, interviu în premieră în presa din România: Dacă vom continua să ardem combustibili fosili, vom ajunge la o catastrofă

Kim Stanley Robinson este autorul trilogiei „Marte” care abordează colonizarea planetei după ce Pământul este distrus de schimbările climatice. Acesta este totodată unul dintre cei mai bine vânduți autori de SF din România. Kim Stanley Robinson a vorbit la Euronews România despre subiectele sale de interes – colonizarea planetei Marte și schimbările climatice. Acesta a fost primul interviu pe care Kim Stanley Robinson l-a acordat presei din România.

„Cred că dacă vom continua să ardem combustibili fosili, atunci vom încălzi planeta până în punctul în care producerea de hrană va deveni mai dificilă. Atunci când oamenii se vor panica cu privire la alimentarea cu hrană, ordinea socială se va prăbuși, iar apoi este ușor să ne imaginăm catastrofa. Eu sunt interesat de modul în care putem face o tranziție ușoară către energia verde și cum putem să pătrundem în secolul următor evitând aceste catastrofe.

Cartea mea, «Ministerul pentru viitor» este o descriere a celor mai groaznice scenarii din următorii 30 de ani. Ca reporter pot spune că atât publicul cât și guvernele sunt preocupate de această problemă”, a spus Kim Stanley Robinson.

Colonizarea altor planete

Întrebat dacă ar trebui să colonizăm alte planete, Kim Stanley Robinson a că viața oamenilor este dependentă de biosfera de pe Pământ, prin urmare nu ar trebui să încercăm să colonizăm alte planete precum Marte, ci să avem grijă de Terra.

„Acest lucru este imposibil. Am co-evoluat cu plata Pământ. Facem parte dintr-o biosferă care a evoluat de-a lungul anilor. 50% din ADN-ul nostru nu este uman. Noi suntem parte din acest micro-cosmos. Nu există o planetă B, acesta este un slogan fals în SUA. Peste câteva sute sau mii de ani poate vom avea colonii de oameni pe Marte, dar acest lucru nu va schimba planeta Pământ. Aceasta este casa noastră și trebuie să avem grijă de ea.

Oamenii au nevoie de restul biosferei. Sănătatea noastră depinde de această biosferă. Dacă mergeți pe Marte este otrăvitor. Nu funcționează ca o barcă de salvare și cu siguranță nu poate reprezenta o planetă B, o planetă de rezervă. Tot ce avem nevoie este aici pe Pământ”, a spus Kim Stanley Robinson.

Planurile lui Musk cu privire la colonizarea planetei Marte

Kim Stanley Robinson a vorbit totodată și despre planurile lui Elon Musk de a coloniza planeta Marte.

„Elon Musk este un om de afaceri interesant și dinamic și nu vreau să fiu negativ cu privire la compania sa minunată. Este totodată o persoană complicată. Are un hobby, iar acest hobby este să vorbească despre planeta Marte. Sincer nu știu de ce vorbește atât de mult despre Marte, dar ar putea probabil cu ajutorul companiei sale să aterizeze pe Marte, dar acest lucru ar trebui să se petreacă la 10 metri deasupra solului pentru a fi în siguranță. De ce ți-ai dori acest lucru? Chiar și ca un hobby este puțin ciudat. Planurile sale nu fac niciun bine în ceea ce privește urgențele cu care ne confruntăm acum”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE