Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Crăciunul alb riscă să rămână în basme. Cum influențează schimbările climatice sărbătorile

Publicat de: Elena Moldoveanu

De la oameni de zăpadă la plimbări cu sania, o mare parte din imaginile culturale ale Crăciunului se învârt în jurul vremii de iarnă. Pe măsură ce schimbările climatice fac ravagii în ceea ce privește modelele meteorologice tradiționale, vor deveni iernile pline de zăpadă o raritate peste tot în lume?

Pe scurt, da. Dar nu vă aruncați încă mănușile - este complicat. Și, după cum demonstrează zăpada care acoperă o mare parte a Europei și a Regatului Unit, vremea de iarnă nu este încă un lucru de domeniul trecutului, potrivit Euronews Green.

Efectele schimbărilor climatice asupra Crăciunului alb

La nivel global, temperaturile cresc. Pământul s-a încălzit cu aproximativ 1,1 grade Celsius de la începutul revoluției industriale. În lipsa unor reduceri radicale ale emisiilor, suntem pe cale să depășim trei grade Celsius de încălzire globală până în 2030.

ONU a avertizat că angajamentele existente în materie de climă nu oferă „nicio cale credibilă” pentru a preveni creșterea temperaturii cu peste 1,5 grade față de nivelurile preindustriale. Intuitiv, acest lucru pare să facă mai puțin probabil un Crăciun alb.

„Crăciunurile albe au fost mai frecvente în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Schimbările climatice au adus temperaturi medii mai ridicate pe uscat și pe mare, iar acest lucru reduce, în general, șansele unui Crăciun alb,” spune Met Office din Marea Britanie.

Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie.

Unde poți avea parte de un Crăciun alb?

Șansele de a avea un Crăciun cu zăpadă depind, evident, de locul în care vă aflați în Europa. În unele locuri - cum ar fi Alpii sau Scandinavia - zăpada este obișnuită.

Oamenii de știință prezic o „scădere semnificativă a stratului de zăpadă” în Pirinei în următorii 50 de ani.

Potrivit unui studiu din 2021 publicat în revista Hydrology and Earth System Sciences, numărul zilelor cu zăpadă din Alpi se va înjumătăți până în 2100, dacă emisiile de gaze cu efect de seră rămân ridicate.

Munții de la 2.500 de metri vor pierde 76 de zile cu zăpadă - aproape trei luni . Zonele aflate sub 500 de metri altitudine vor înregistra doar cinci zile de zăpadă pe an.

Potrivit studiului, reducerea emisiilor în conformitate cu Acordul de la Paris ar salva peste 80% din zilele de ninsoare din Alpi.

Ce se întâmplă cu zonele în care iarna este mai blândă?

În zonele în care temperatura este de obicei mai blândă - cum ar fi Regatul Unit sau părți din Franța, Italia și Germania - probabilitatea de a avea zăpadă se diminuează încet-încet. Atunci când temperatura este peste zero grade, precipitațiile de iarnă cad sub formă de ploaie.

Potrivit unui studiu realizat în 2020, zăpada ar putea dispărea de pe întreg teritoriul Regatului Unit până la sfârșitul secolului.

„Spunem că, până la sfârșitul secolului, o mare parte din zăpada culcată va dispărea în întregime, cu excepția celor mai înalte terenuri. Imaginea generală este că iernile sunt mai calde și mai umede, iar verile mai calde și mai uscate,” a declarat Dr. Lizzie Kendon, cercetător principal la Met Office, pentru BBC Panorama.

În Germania, șansele unui Crăciun cu zăpadă au scăzut, de asemenea, în ultimele decenii.

„Înregistrările meteorologice arată că în anii 1970, Crăciunul alb, sau cel puțin temperaturile reci corespunzătoare, au avut loc cam o dată la trei sau patru ani. Odată cu creșterea temperaturii medii de la sfârșitul lunii decembrie cu aproximativ un grad Celsius, șansele ca de Crăciun să ningă au scăzut la aproximativ o dată la cinci sau opt ani,” a declarat Peter Hoffmann, de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impacturilor Climatice, pentru Inside Climate News.

Vor intensifica schimbările climatice furtunile de iarnă?

Este o întrebare la care este complicat de răspuns.

În SUA, 64% dintre localități au șanse mai mici de a avea un Crăciun alb, comparativ cu media pe 30 de ani 1981-2010. Însă 31% și-au crescut probabilitatea unui Crăciun alb.

Acest lucru se datorează faptului că, în unele zone, schimbările climatice cresc șansele de ninsori abundente. Temperaturile din ce în ce mai calde aduc mai multă umiditate în atmosferă. Această umiditate cade în cele din urmă sub formă de ploaie sau zăpadă. Din acest motiv, schimbările climatice cresc numărul inundațiilor.

Dar atunci când temperaturile sunt suficient de scăzute, umiditatea crescută va însemna viscole intense. De exemplu, viscolele din 2010 din America, denumite „Snowmageddon”, au fost legate de temperaturile ridicate de la suprafața oceanului Atlantic.

În concluzie, schimbările climatice vor influența modelele meteorologice în moduri pe care încă nu le putem înțelege pe deplin. Crăciunurile pline de zăpadă ar putea deveni un lucru de domeniul trecutului în climatele mai blânde, dar furtunile de iarnă ar putea deveni, de asemenea, mai periculoase.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE