Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden, obligat să prelungească gardul "antimigranți" de la granița cu Mexic, deși a promis că nu o va face

După ce i-a succedat lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, Joe Biden a promis că, în timpul mandatului său, nu va continua construcția gardului "antimigranți" de la granița cu Mexic, pe care predecesorul său a început-o. Numai că legea îl obligă să o facă. În total, există 26 de legi în acest sens.

Conform unei notificări a Registrului Federal, fondurile sunt deja alocate pentru construcția gardului, astfel că ele nu pot avea altă destinație, deși Biden a precizat că a încercat tot posibilul. Mai mult, administrația Biden are un termen-limită pentru a folosi acele fonduri, iar în caz contrar, le va pierde. Fondurile trebuie utilizate până la finalul anului fiscal 2023.

Ar urma să fie ridicați alți 32 de km de gard la granița cu Mexic

Această problemă vine pe fondul presiunii politice crescute în ceea ce privește migrația, având în vedere apariția unui alt val de migranți din sud, care riscă să declanșeze o criză. De altfel, a fost raportat un nivel ridicat de treceri ilegale a frontierei în zona Rio Grande.

"Banii au fost deja alocați pentru gardul de graniță. Am încercat să-i fac să regândească, să redirecționeze acei bani. Nu au făcut-o și nici nu ar fi făcut-o. Iar între timp, nu există nimic în temeiul legii, în afară de faptul că banii trebuie folosiți pentru destinația inițială. Nu pot opri asta", a spus Biden, citat de CNN.

Întrebat dacă crede că gardul de la frontieră funcționează, Biden a spus scurt: "Nu".

Cu toate acestea, secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a subliniat ferm că nu a existat nicio schimbare în politica administrației Biden.

"Vreau să abordez rapoartele de astăzi, referitoare la un gard de frontieră și să fiu absolut clar: nu există o politică administrativă nouă cu privire la acest gard de frontieră. Permiteți-mi să repet asta: nu există o nouă politică administrativă cu privire la asta. Am cerut în mod repetat Congresului să anuleze acești bani, dar nu a făcut acest lucru și suntem obligați să respectăm legea", a spus Alejandro Mayorkas.

Creștere alarmantă a valului de migranți la granița SUA - Mexic

Poliția de frontieră a raportat aproape 300.000 de treceri ilegale a frontierei în zona Văii Rio Grande, din august până în octombrie. Luna trecută, Patrula de Frontieră a reținut peste 200.000 de migranți care traversau granița dintre SUA și Mexic, cel mai mare număr din acest an.

Biden a trebuit să gestioneze problemele de la graniță încă din primele luni ale mandatului său, când SUA s-au confruntat cu o creștere a numărului de copii migranți neînsoțiți, ceea ce i-a prins pe oficiali nepregătiți. În ultimii doi ani, administrația sa a continuat să se confrunte cu contestații aprige din partea republicanilor, uneori chiar și a democraților, în ceea ce privește politicile de migrare.

Însă acest nou val de migranți pune presiune suplimentară asupra resurselor federale și a testat ultimele politici de frontieră ale lui Biden, la doar câteva luni după ce au intrat în vigoare, provocând noi critici din partea republicanilor și îngrijorări în cadrul administrației cu privire la o problemă delicată din punct de vedere politic.

Președintele Mexicului acuză presiunile republicanilor la adresa lui Biden

Migrația de-a lungul graniței de sud a avut parte de o atenție constantă a în mandatul lui Trump și a conservatorilor, iar liderii democrați, inclusiv primarii din New York și Chicago, au început să ceară public eforturi mai susținute din partea Guvernului Federal, pentru a oferi resursele necesare găzduirii acestor migranți.

Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierei din SUA a anunțat anterior că trebuiau făcute planuri și construiți până la 32 de kilometri de garduri la frontieră, inclusiv stâlpi de iluminat, porți, camere de supraveghere și drumuri de acces.

Cu toate că SUA mizează pe sprijinul Mexicului, se așteaptă ca numărul migranților să fie în continuare ridicat. Săptămâna aceasta, Mayorkas, secretarul de stat Antony Blinken, procurorul general Merrick Garland și consilierul pentru securitatea internă a Casei Albe, Dr. Liz Sherwood-Randall, se vor întâlni cu omologii lor mexicani în Mexico City, pentru discuții anuale de securitate.

Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a spus că această construire de garduri la frontieră este "un pas înapoi", care nu va rezolva problema migrației. El i-a criticat pe "republicanii de dreapta" pentru că fac presiuni cu această problemă a migrației și a traficului de droguri, în scopuri politice.

"Ei acționează foarte iresponsabil și pun o presiune foarte puternică asupra președintelui, care va conta mereu pe sprijinul nostru. Dar acea autorizație pentru construirea gardului este un eșec. Pentru că asta nu rezolvă problema. Trebuie abordate cauzele", a spus președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE