Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Regiunile europene afectate de temperaturi extreme în 2022 se pregătesc pentru un nou an de secetă

Anul trecut, în unele părți ale Europei, seceta a fost atât de severă încât rezervele de apă potabilă au fost limitate. O iarnă cu puține precipitații a fost urmată de una dintre cele mai secetoase veri înregistrate vreodată, în timp ce valurile de căldură au cuprins întregul continent. Milioane de oameni au suferit consecințele acestor condiții meteorologice extreme.

O altă iarnă secetoasă, cu precipitații și ninsori slabe, nu a reușit să refacă rezervele de apă, deja în scădere. Comisia Europeană a avertizat că regiunile europene și mediteraneene ar putea avea parte de o nouă vară extremă în acest an.

În prezent, unii locuitori din regiunile care au cunoscut cele mai grave secete de anul trecut se pregătesc pentru o repetare a restricțiilor cu care s-au confruntat anterior, potrivit Euronews Green.

Spania se așteaptă la un val mai accentuat de secetă

În nord-estul Spaniei, serviciul meteorologic al țării, Aemet, spune că seceta a atins "proporții extraordinare". Una dintre regiunile care suferă cel mai mult este Catalonia. Rezervorul Sau este la 9% din capacitatea sa totală, iar apa potabilă pentru cele șase milioane de persoane care locuiesc în zona metropolitană a Barcelonei este în pericol.

Mai multe municipalități au rezerve atât de scăzute încât sunt aduse cisterne pentru a aproviziona oamenii cu apă.

Anul trecut, locuitorii din municipalitatea Bonastre din Baix Penedès, Catalonia, au fost limitați la utilizarea apei timp de aproximativ patru ore pe zi. În prezent, nu există restricții, dar locuitorii sunt resemnați cu privire la o revenire la situația din vara trecută.

"Aproape un an" de penurie de apă în Castellcir

Satul Castellcir, situat la nord de Barcelona, are 800 de locuitori. Aceștia folosesc cisterne de "aproape un an" pentru a obține apă.

De patru ori pe zi, camioanele vin să le umple rezervoarele de apă. Primăria a trimis o scrisoare locuitorilor cu privire la lipsa apei, în care le cere să își reducă consumul și să nu își umple piscinele. Comunicarea din acest an este mai severă ca niciodată.

Una dintre cele mai mari probleme sunt oamenii care vin din străinătate în sat în vacanță și ignoră restricțiile. De asemenea, turiștii aduc cu ei și îngrijorări legate de incendiile de vegetație.

Pregătiri pentru o vară secetoasă în bazinul Po din Italia

Nordul Italiei a suferit vara trecută cele mai grave secete din ultimii 70 de ani. Unele regiuni au rămas aproape complet fără apă pentru irigarea culturilor, punând în pericol aprovizionarea cu alimente. Nivelul râului Po a atins un nivel record.

Iar bazinul celui mai lung râu din Italia suferă încă de pe urma efectelor după o iarnă cu puține ploi. În această iarnă, cursul de apă a rămas la niveluri rar întâlnite chiar și în plină vară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE