Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou an secetos în Europa. În Austria au început să sece lacurile și se reduce pânza freatică

Europa se îndreaptă și anul acesta spre o secetă severă, la fel ca aceea din vara anului trecut, atrage atenția Comisia Europeană. Specialiștii spun că ploile din săptămânile următoare vor fi esențiale pentru a mai reduce din efectele unei ierni uscate. Deja se observă semnele secetei în multe țări din centrul și estul Europei.

Austria se pregătește de secetă. Din cauza lipsei ploilor, nivelul apelor subterane este îngrijorător de scăzut în jumătate din țară. Situația este grea mai ales în estul Austriei, unde lacul Zicksee a secat complet. Unii locuitori profită de situație și au descoperit noi ocupații, cum ar fi căutarea de monede și bijuterii acolo unde era nu de mult apă. Sunt însă speriați de faptul că au murit mii de pești.

În Alpi este prea puțină zăpadă pentru această perioadă

”Se știa că lacul va seca. Dacă oficialii ar fi început să acționeze mai devreme, am fi putut salva mult mai mult pește. A fost devastator să mă uit, erau containere care erau umplute cu peștii morți pe care îi duceau de aici,” a declarat Walter, locuitor din zona lacului Zicksee.

În mod normal, în acest moment ar trebui să existe mult mai multă zăpadă în Alpi. În vestul Austriei au fost cu o treime mai puține precipitații în această iarnă, iar mai acolo, în Italia, doar jumătate din precipitațiile normale. Iar acest lucru are consecințe grave pentru o mare parte a Europei.

”Ne așteptăm la o topire de zăpadă semnificativ mai mică, mai puțină apă care să ajungă în râuri și, astfel, la niveluri scăzute ale apei în următoarele săptămâni și luni. Chiar dacă ar fi să înregistrăm precipitații abundente în următoarele câteva săptămâni, așa cum putem face cu acest dispozitiv de măsurare, acest lucru nu ar îmbunătăți situația apelor subterane; ar trebui să plouă semnificativ mai mult pe parcursul săptămânilor și lunilor pentru a reface rezervele de apă subterană,” a explicat Klaus Haslinger  climatolog, Geosphere Austria.

În acest timp, guvernul austriac vrea să investească mai mult în infrastructura de apă potabilă. Puțuri de captare mai adânci, de exemplu, ar trebui să asigure alimentarea cu apă a populației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE