Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO | Efectele secetei extreme se văd din spațiu. Europa se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani

Publicat de: Euronews

Imagini surprinse de sateliții Copernicus EU arată cum nivelul Dunării, la granița dintre România și Bulgaria, a scăzut semnificativ în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Efectele secetei severe sunt acum vizibile din spațiu, potrivit celui mai recent raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene. Situația privind seceta rămâne gravă în multe regiuni ale Europei.

Lipsa apei și căldura în creștere afectează culturile de vară și sporesc riscurile de incendii. Toate râurile din Europa au fost afectate din cauza deficitului de precipitații, iar sectorul energetic și transportul fluvial resimt deopotrivă lipsa ploii.

Cea mai gravă secetă din ultimii cel puțin 500 de ani

Potrivit experților Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, seceta actuală pare să fie în continuare cea mai gravă din ultimii cel puțin 500 de ani.

“Evoluția și impactul secetei prelungite din UE confirmă situația îngrijorătoare din iulie 2022: pe 47% din teritoriul UE încă se îndeplinesc condiții de avertizări meteo, ceea ce înseamnă că precipitațiile au fost mai mici decât de obicei, iar umiditatea solului este deficitară, iar 17% din UE este în stare de alertă, ceea ce înseamnă că și vegetația și culturile prezintă efectele negative ale secetei. Cumulativ, 64% din Europa se află sub avertizare sau alertă, ceea ce contribuie, de asemenea, la extinderea pe scară largă a zonelor aflate în pericol de incendiu, în întreaga UE”, arată raportul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei.

Seceta severă și valurile de căldură au dus la un stres fără precedent asupra nivelului apei în UE

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a declarat: "Combinația dintre seceta severă și valurile de căldură a creat un stres fără precedent asupra nivelului apei în întreaga UE. Constatăm că ne confruntăm, în prezent, cu un sezon al incendiilor de vegetație cu mult peste medie, cu un impact important asupra producției vegetale. Schimbările climatice sunt, fără îndoială, din ce în ce mai vizibile în fiecare an".

Comisia, prin intermediul oamenilor de știință, depune eforturi pentru a cartografia și a studia criza climatică, atât din spațiu, cât și pe teren, și conduce eforturi de protejare a mediului UE și a cetățenilor în situații de urgență.

Care sunt previziunile privind recolta la nivelul UE

Randamentul culturilor de vară la nivelul UE este afectat de lipsa apei și căldura accentuată, informează Buletinul MARS (Managementul ecosistemelor acvatice şi a resurselor de apă aflate sub presiuni multiple - n.red.) al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, din august 2022.

Previziunile curente la nivelul UE pentru porumbul boabe sunt sub 16% sub media pe 5 ani, pentru boabele de soia cu 15% sub aceeași medie, iar pentru floarea-soarelui cu 12%, în același interval.

"Deficitul grav de precipitații a afectat aproape toate râurile din întreaga Europă, cu un impact negativ asupra sectorului energetic, atât asupra hidrocentralelor, cât și asupra sistemelor de răcire ale altor tipuri de centrale electrice, precum și asupra transportului fluvial. Mai multe state membre ale UE au luat măsuri de restricționare a aprovizionării cu apă, deoarece aprovizionarea cu apă încă poate fi compromisă în săptămânile următoare. În lunile următoare, până în noiembrie 2022, în regiunea euro-mediteraneeană de vest este probabil ca vremea să fie mai caldă și mai uscată decât de obicei. În ultimele zile, precipitațiile au atenuat condițiile de secetă în unele regiuni ale Europei, dar au adus noi provocări deoarece, în unele zone, s-au manifestat sub forma unor furtuni severe", mai informează Executivul European.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE