Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dunărea, periculos de scăzută. Navele sunt ghidate cu atenție pentru a ocoli dunele din mijlocul fluviului

Dunărea a ajuns la unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimul secol. În apropierea portului Zimnicea, navele sunt ghidate cu atenție pentru a putea ocoli dunele de nisip, apărute în mijlocul fluviului după retragerea apelor.

Seceta severă de pe întregul continent și temperaturile extrem de ridicate din ultimele luni au afectat serios nivelul Dunării. Imaginile filmate cu ajutorul dronelor sunt grăitoare. Albiile fluviului s-au transformat în plaje, iar în mijlocul apei au apărut uriașe dune de nisip.

La Zimnicea mai există un singur șenal navigabil

La Zimnicea, nivelul Dunării este atât de scăzut încât navele trebuie să aștepte ancorate în amonte și în aval de port și apoi să se deplaseze, pe rând, prin ultimul șenal disponibil. Doar așa pot să evite dunele de nisip din Dunăre.

Rădoi Dorel, șef de birou la Căpitănia Zimnicea: „În momentul de față, debitul Dunării este scăzut. S-au format praguri între kilometrii 563 și 565, sunt un număr de nave, 18 autopropulsate, 62 nepropulsate care așteaptă. Cele care urcă la km de angoraj 559 și cele care coboară la 570”.

Oamenii din zonă spun că n-au văzut niciodată Dunărea atât de scăzută

Marcel, localnic: „N-am văzut Dunărea mai scăzută ca în anul ăsta. Foarte scăzută. Deși a fost scăzută până acum, dar n-a fost așa de mult. De la secetă, căldură multă și nu a plouat”.

Dunărea, al doilea cel mai lung fluviu din Europa, a atins unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimul secol, din cauza secetei severe de pe întregul continent. Iar asta se întâmplă nu doar pe teritoirul României. Într-o zonă din apropiere de Budapesta, în trei săptămâni, nivelul Dunării a scăzut cu cinci metri. Principala companie de apă din zonă a avertizat că această scădere bruscă ar putea amenința aprovizionarea cu apă potabilă a locuitorilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE