Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Seceta face ravagii în România. Inginer Apele Române: „E posibil să avem cele mai scăzute cote din istorie pe Dunăre”

România se confruntă în această perioadă cu un val de secetă. Din cauza lipsei de apă, porțiuni întregi din teritoriul țării trec prin fenomenul deșertificării. Daniel Naicu, inginer șef în Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, a vorbit în exclusivitate la Euronews România despre acest fenomen.

„Precipitațiile sunt din ce în ce mai rare. De exemplu, astăzi la intrarea în țară, debitul Dunării pe secțiunea Baziaș a fost în scădere la valoare de 2200 metri cubi pe secundă, sub media multianuală a lunii iulie, care ar fi trebuit să fie de 5350 metri cubi pe secundă. Din cauza lipsei de apă, a defrișărilor, s-a ajuns la această situație. În următoarea perioadă, debitul Dunării va fi din nou în scădere. În următoarele 24 de ore se preconizează o scădere la 2100 metri cubi pe secundă, iar în următoarea săptămână, debitul Dunării va fi undeva în jurul cotei de 1950 metri cubi pe secundă. Cu toate acestea, încă stăm bine, nu avem restricții de apă în zona Doljului și aș vrea să vă spun că cea mai scăzută cotă la Dunăre a fost în anul 2003, când am avut în secțiunea Calafat un debit de 1580 metri cubi pe secundă. Probabil în următoarea perioadă veți auzi și despre faptul că barje sau vapoare nu vor mai putea să circule pe Dunăre. Pe teritoriul Doljului este posibil așa ceva dacă în continuare nu vom avea precipitații”, a spus Daniel Naicu.

Dunărea, la cele mai scăzute cote din istorie

Întrebat dacă se poate repeta scenariul din 2003, când am avut un debit al Dunării de doar 1500 metri cubi pe secundă, acesta a spus că orice scenariu este posibil.

„În momentul de față, din informațiile pe care le avem, se pare că vom fi undeva în jurul la 1900 metri cubi pe secundă pentru luna iulie. Nu știm încă ce va fi în luna august. Se prognozează o secetă, e posibil să avem și cele mai scăzute cote din istorie pe Dunăre în luna august. E posibil orice. Noi depindem de precipitațiile care vin din amonte”, a conchis Daniel Naicu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE