Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO | Apele Oltului, în scădere abruptă: în Teleorman, apar insule mici pe râu

Seceta afectează și debitele Dunării și ale râurilor. Hidrologii estimează că debitul Dunării va scădea în zilele viitoare aproape de minimul istoric. Probleme sunt și pe râul Olt.

Apele Oltului sunt extrem de reduse, potrivit reprezentantilor Apelor Române.

VEZI GALERIA
4 imagini

Nu ne așteptăm la o îmbunătățire a situației în perioada următoare. Chiar și în anii secetoși, de obicei, astfel de situații întâlneam la finalul verii, mai exact sfârșitul lunii august, astfel că în septembrie-octombrie, când veneau ploile, situația revenea cumva la normal.

Doar că acum suntem la mijlocul verii și situația s-a acutizat încă de luna trecută. Cândva, nivelul Oltului, la trei kilometri de Islaz, în județul Teleorman, ajungea și la trei metri și jumătate.

Acum este mai puțin de jumătate de metru. S-a format și o plajă din această cauză. Înainte era Oltul, însă acum zona este acoperită de nisip.

Dunărea este în continuă scădere

Și debitul Dunării la intrarea în țară a scăzut constant în ultimele zile, iar hidrologii estimează că săptămâna viitoare ar putea ajunge la un minim de două mii de metri cubi pe secundă.

Ei avertizează că scăderea debitului ar putea duce la un plan de restricții de navigație sau de utilizare a apei Dunării.

„Apele Române” avertizează: Rezerva de apă este în scădere și resursele trebuie folosite rațional

Rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru toți beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață, anunță marți Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), care atrage însă atenția că resursele de apă trebuie folosite rațional.

ANAR precizează că echipele sale monitorizează și gestionează volumele de apă din principalele lacuri de acumulare astfel încât acestea asigură la această oră necesarul de apă brut pentru toți beneficiarii care se alimentează în regim centralizat din sursa de apă de suprafață.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE