Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Culturile agricole, distruse de secetă. Fermierii trimit înștiințări cu producțiile calamitate

Moldova este cea mai afectată de seceta pedologică extremă. Potrivit specialiștilor, în acest an se înregistrează cea mai redusă cantitate de precipitații din istorie. În ultimele trei săptămâni peste 2.000 de fermieri au trimis înștiințări cu producțiile calamitate. În județul Iași, în această perioadă, echipe mixte merg pe teren și verifică situația semnalată de fermieri.

În înștiințările pe care fermierii le-au făcut, cel mai mult sunt afectate culturile de primăvară. Pe alocuri, producția de porumb este compromisă 100%. În total vorbim de 70.000 de hectare de culturi de primăvară și de toamnă, unde se pot face astfel de înștiințări. Fermierii pot să facă înștiințările pentru culturile de primăvară și pentru culturile de toamnă până pe 1 august.

Cum se efectuează evaluarea calamităților în teren

“Pentru evaluarea calamităților, pe teren se deplasează echipe formate din reprezentanți ai Direcției pentru agricultură județeană Iași, reprezentanți ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Iași, un reprezentant al primăriei locale, de la Registrul Agricol, și fermierul. În acest sens, pentru a exemplifica cel mai bine estimarea calamităților avem o ramă metrică, pe care, pur și simplu, o aruncăm în lan.

Tot ce este în perimetrul acestei rame metrice se recoltează, boabele obținute se vor cântări, apoi se vor înmulți cu 10.000 m², cât are un hectar, și se află producția de grâu la hectar. Până în acest moment, noi estimăm în medie o calamitate între 60-80%. Aproximativ toate culturile de toamnă sunt afectate în același procent”, a spus Ovidiu Cadar, consilier la Direcția pentru agricultură județeană Iași.

Echipele continuă să meargă pe teren pentru a evalua calamitățile. Până la finalul anului vor fi evaluate toate culturile, apoi se va întemeia un raport.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE