Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Restricții pentru consumul de apă în Spania. Câți oameni vor fi afectați de această decizie

Regiunea autonomă Catalonia, din nordul Spaniei, a anunțat deja noi măsuri de restricționare a consumului de apă. Seceta severă care a afectat mai multe state europene impune guvernelor să elaboreze noi planuri de economisire a apei, pentru a face față reducerii drastice a precipitațiilor.  

Mai multe țări europene se pregătesc să ia măsuri

Decizia autorităților din Catalonia va afecta aproape șase milioane de oameni și vine după doi ani de secetă severă. Restricțiile de consum vor fi aplicate în 224 de municipalități, inclusiv în Barcelona și Girona. În prezent, depozitele companiei regionale de livrare a apei potabile sunt pline în proporție de numai 27 la sută. Prin urmare, vor fi aplicate restricții la irigarea grădinilor private, dar și a spațiilor publice. Cu 40% urmează să fie redus și consumul de apă în sectorul agricol.          

Spania nu este singura țară care se confruntă cu efectele secetei severe.  Italia, Franța, dar și alte state din vestul Europei, sunt afectate, pentru al doilea an consecutiv, de lipsa precipitațiilor.

Ministrul francez al Mediului, Berangere Couillard, avertizează că, în cazul în care nu vor fi luate măsuri urgente, Europa ar putea să se confrunte cu o criză a apei.

Berangere Couillard, ministru francez al Mediului: ”Mă gândesc, evident, la utilizarea apei menajere și la refolosirea apelor uzate tratate, care este la un nivel foarte redus în țara noastră. În comparație cu țările vecine, suntem cu adevărat în urmă. De asemenea, trebuie să avem un plan general pentru a ne asigura că avem conducte modernizate, deoarece în țară avem multe pierderi în rețea. Este vorba de aproximativ 30% la nivelul întregii țări, dar sunt teritorii care pot avea și până la 70% pierderi în rețea. De aceea trebuie să acționăm.”

Guvernele de la Paris, Roma și Berlin pregătesc în prezent planuri privind consumul eficient de apă.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE